Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Psihička priprema za godišnji odmor

Magazin / Saveti
Objavljeno 14.08.2015

Odlazak na godišnji odmor može biti izvor velikog stresa, što u najvećoj meri zavisi od odnosa koji imate sa svojim šefom, načinu na koji upravljate poslom i zaduženjima, kao i načinom na koji komunicirate s okolinom.

Evo nekoliko saveta kako uspeti u realizaciji godišnjeg odmora lišenog nepotrebnog stresa.

Planirajte

Za potpuno opuštanje i uživanje u odmoru od velike važnosti je i dobar tajming. Odlazak iz kancelarije organizujte u vreme nakon većih ili važnijih projekata kako biste se mogli opustiti bez brojnih i nepotrebnih telefonskih poziva, pitanja i nedoumica svojih kolega i partnera.

Obavestite kolege i saradnike

Svim kolegama i saradnicima dajte jasno do znanja u kom periodu ćete biti odsutni i kada se vraćate. Dajte im kontakt osobe koja će u tom periodu obavljati zaduženja koja su inače vaša, kako vas ne bi nepotrebno ometali dok ste na godišnjem odmoru.

Podsetite šefa

Periodično i barem nedelju dana pre odlaska na godišnji, podsetite šefa da odlazite kako se ne bi iznenadio ili vam u poslednji trenutak dao dodatne zadatke koji zahtevaju više vremena i koji bi tada predstavljali dodatan izvor stresa.

Organizujte prvu nedelju posle povratka sa odmora

Pobrinite se da vas nakon povratka s odmora dočeka što manje stvari koje treba hitno obaviti. Organizujte sto i fioke, počistite desktop i inbox i što preciznije isplanirajte prvu nedelju nakon povratka s odmora . Ne ugovarajte previše sastanaka, kako biste se na miru aklimatizovali.

Postavite pravila

Postavljanje granica je važno u svim odnosima i situacijama, posebno onima koje se tiču godišnjeg odmora, Dajte nadređenom jasno do znanja kako ćete mejl proveravati samo periodično i odgovarati na isključivo hitne pozive. Tako niko neće biti iznenađen niti razočaran vašim "ponašanjem".

Ne razmišljajte o poslu

Vreme posvetite porodici, spavanju, čitanju, odmoru, druženju, hobijima - šta god vas usrećuje. Neka vam godišnji odmor bude podsetnik da imate kontrolu nad svojim životom i da zaslužujete kvalitetno "punjenje baterija". (jutarnji.hr)