Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kako prevazići strah od letenja

Magazin / Saveti
Objavljeno 22.04.2019

Strah od letenja je jako zastupljen – otprilike jedna u šest osoba ima znatan strah koji ih sprečava da lete, a otprilike jedna u pet osoba koje redovno lete koriste alkoholna pića ili lekove na recept da im pomognu da prebrode let.

Tipovi straha

Ljudi imaju raznolike brigei u pogledu letenja: neki prijavljuju veliki strah od visina ili zatvorenog prostora (što svakako čini veći deo letačkog doživljaja). Drugi nisu prijavljivali nelagodnost do momenta jake turbulencije, a prisustvo mehaničkom kvaru ili kakvom drugom incidentu tokom leta bi im ostalo urezano u sećanju i izazivalo strah prilikom narednog leta.

Ljudima sa strahom od letenja, nakon loših iskustava u avionu, stanje može da se pogorša kako budu češće leteli, a mogu da se pojave i veća uznemirenost u slučaju i bezazlenih događaja poput buke, kretanja aviona ili čak i izraza lica letačkog osoblja. Ova grupa putnika često strahuje „strahuje da ne postane strašljiva“, nešto što psiholozi zovu „nelagodna strepnja“.

Oni koji često putuju avionom prijavljuju da se strah javio nakon što su postali roditelji, dok drugi (naročito na poziciji vlasti ili nezavisni tipovi ljudi) ne vole da „predaju kontrolu“ nepoznatim osobama zaduženim za vazduhoplov (bilo pilotu, mehaničaru, kontroli letenja).

Načini da se suzbije strah

Najbolja pomoć uglavnom kombinuje tri elementa:

  1. -Korišćenje ovlašćenih izvora informacija kojima se može verovati, a bave se komercijalnom avijacijom i obuhvataju sigurnost, aerodinamiku, inženjering i održavanje, izvore buke i kretanja tokom letenja, vremenske uslove i kontrolu vazdušnog prostora.
  2. -Informisanje o psihologiji straha i panike, uključujući i smirivanje tokom neprijatnih doživljaja pre i tokom leta jednostavnim prihvatanjem da su to normalne reakcije i da se ništa loše neće dogoditi. Ove normalne reakcije su često preuveličane mislima o neposrednoj opasnosti. Takvi strašni događaji se mogu objasniti koristeći precizne informacije o avijaciji i ljudskoj psihologiji.
  3. -Postepeno izlaganje aerodromima i avionima koje na kraju dovodi do samog letenja. Psiholozi često pomažu klijentima učeći ih tehnikama opuštanja i strategijama promene mišljenja, a potom ih vode da koriste ove tehnike u parkiranom avionu dok se nelagodnost i strepnja ne snize i postanu podnošljivi. U zavisnosti od osobe, ponekad to mora da se radi na samom aerodromu, pa na terminalu za ukrcavanje, na ulazu u avion pa tek onda u samom avionu – ovaj način je poželjniji nego korišćenje alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci.

Mi se nadamo da će ovi saveti biti od pomoći, ako ništa drugo, a ono da znate gde da potražite dodatnu asistenciju.

Želimo srećne puteve!