Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kako da se u Berlinu provedete a da ne potrošite mnogo novca

Magazin / Saveti
Objavljeno 21.09.2015

U Berlinu je provod uvek zagarantovan, ali kako da se provedete u nemačkoj prestonici a da ne potrošite mnogo novca?

Ovo su mogućnosti koje Berlin pruža - pročitajte kako da potrošite malo para a da ipak doživite avanturu i da osetite i vidite sve lepote ovog grada...

Kultura na dlanu

Umetnička scena izuzetno je snažna u Berlinu, to ni ne mora da čudi kada se u gradu nalazi jedno od najboljih univerziteta za umetnost i obrt. Prošetajte se kroz galerije u ulici Auststase ili posetite muzej savremene umetnosti Daimler koji ne naplaćuje ulaz, a utorkom možete posetiti Kunst muzej koji taj dan, u periodu od 15 do 17 sati, ne naplaćuje ulaz.

Iako je ukinut besplatan ulaz u muzej Island, isplati se kupiti Berlin pas karticu koja vam za 24 evra omogućava trodnevni ulazak u čak 50-tak muzeja. Takođe možete besplatno uživati u Knoblauhhaus muzeju koji se nalazi u elegantnoj zgradi izgrađenoj 1759. godine, a u čijem postavu možete istraživati istoriju arhitekture i njen razvoj.

Probajte hranu iz kamiona

Ponuda hrane na ulici je toliko šarolika da možete isprobati sve svetske kuhinje bez da bi prethodno opljačkali banku. Svakog četvrtka Markthale IX pretvara se u ulicu hrane gde možete od jutra pa sve do kasno u noć uživati u bogatoj ponudi jela iz svih delova sveta pripremljenih na sve moguće načine.

Na svakom koraku u Berlinu možete pronaći nešto za gricnuti, dovoljno je da stanete u red pored kombija i već ćete moći uživati u ukusnim poslasticama. Turska zajednica dva put nedeljno na Majbahufer pijaci organizuje prodaju falafela. A sve to neće vas koštati pravog bogatstva. Pošteni obrok na ulici možete dobiti već za 3 evra po osobi. Što i nije tako puno.

Besplatne vođene ture

Svaki grad, pa tako i Berlin, za svoje posetioce organizuje besplatne vođene ture gradom. Ovde vas vodiči vode pešice od znamenitosti do znamenitosti u detalje vam objašnjavajući istoriju grada, ali i značaj svih atrakcija za stanovnike. Iako možete biti primitivac i nakon ture otići s rukom u džepu i puni novih znanja, bilo bi dobro da vodiču date bakšiš – ipak je on odvojio svoje vreme kako bi vas proveo gradom. Ako želite platiti turu onda možete birati neku od mnogih koje su u ponudi i čije cene se kreću od 18 pa sve do 50 evra po osobi.

Besplatni koncerti

Zašto biste platili koncert kada možete uživati u Berlinskoj filharmoniji potpuno besplatno. Svakog utorka u 13 sati filharmonija organizuje kratak koncert za svoje posetioce. Imajte na umu da su mesta ograničena pa ovim koncertima može prisustvovati samo 1500 posetilaca.

Tokom leta u zoološkom vrtu odvija se Koncertzomer, serija koncerata od švedske narodne pa sve do rege muzike. Mnogi klubovi svakodnevno organizuju besplatne koncerte lokalnih bendova pa tako možete uživati u vrhunskom bluzu ili džezu u potpunosti besplatno i uz pivo u ruci, naravno.

Uživajte u pogledu

Nemojte, kao drugih 1,2 miliona posetilaca godišnje, činiti istu grešku i plaćati 13 evra kako bi 'bacili' pogled na grad s televizijskog tornja. Iako je pogled spektakularan u istom takvom možete uživati ako se popnete na vrh skupštine – besplatno.

Oni fizički malo bolje potkovaniji mogu se popeti na Tojfelsberg. Jednosatna tura koštaće vas 7 evra a imaćete priliku da uživate u raznim grafitima i moći ćete da napravite dobre fotografije.

Jeftini smeštaj

Jeftini smeštaj u Berlinu ne znači da ćete spavati ispod mosta u kartonskoj kutiji. Za stvarno malo novca možete se smestiti u nekom od mnogih hostela koji su uredni i, ono što je najvažnije, većina od njih ima svoju malu pivnicu. Da, malu pivnicu u kojoj proizvode svoje sopstveno pivo.

U Grand Hostelu sobu možete dobiti po ceni već od 19 evra po osobi, a uz smeštaj ćete dobiti mogućnost uživanja na prekrasnoj terasi uz samu obalu reke Spree.

Uživajte u tropskoj klimi

Iako Berlin nije poznat po blagom vremenu ipak je najpoznatiji po tome da zna stvoriti veštačke uslove blažih klima. Ako ste dovoljno uštedeli posetite novi spa Vabali, koji je pravi mali raj usred Berlina.

Ulaznica će vas koštati 31 evro, a za tu cenu dobićete celodnevno masiranje i desetak različitih sauna kao i upotrebu čak pet hektara površine vrta. U vrtu se nalazi'Deck5', bar na krovu zgrade s palmama gde će vam se činiti kao da se nalazite u oazi usred pustinje – ali i cena pića je takva kao da ste usred pustinje. Ako ste ipak za jeftiniju varijantu, opustite se u nekom od mnogobrojnih parkova.

Klubska scena

Berlin je prepun klubova u kojima se možete zabavljati do dugo u noć. Većina klubova naplaćuje ulaz, ali isto tako većina njih to počinje da radi tek nakon 23 sata. Zato ako ne želite da ostanete bez nekih 10-tak eura u startu razmislite o malo ranijem odlasku na partijanje.

A izbor je stvarno šarolik. Bilo da ste raspoloženi za džez ili za teški tehno i rok u Berlinu stvarno ima mesta po svačijem ukusu. Trust, Suss War Gestern, Berghain, Cookies & House samo su neki od popularnih klubova u Berlinu.

Festivali, festivali i još festivala

U Berlinu se godišnje održava na desetak festivala. Bilo muzičkih, bilo muzičko scenskih, ponuda je stvarno dostojna jedne prestonice. Prvi festival u godini koji bi vam mogao zapeti za oko je "May Day" koji se održava 1. maja.

Nakon njega sledi "Fete de la Musique", 21. jula, kada muzičari okupiraju ulice i sviraju do dugo u noć. I tako sve do oktobra gotovo svakog vikenda održava se jedan festival. Zadnji u nizu je Festival svetlosti, 9. – 18. oktobra, i tada većina istorijskih zgrada Berlina bude osvetljena šarenim svetlima popraćenim muzikom. (Pun kufer)