Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Imate li probleme sa prljavim vešom na putovanju?

Magazin / Saveti
Objavljeno 26.01.2017

Ukoliko imate probleme sa prljavim vešom na putovanju, možete da ih rešite na nekoliko načina, ali svaki ima svoje prednosti i mane.

Potrebna vam je vreća sa zip zatvaračem. Potrebno je da bude izrađena od malo čvršćeg najlona kako bi izdržala pritisak vode i veša. Prednost je što su takve vreće lagane, pa se lako pakuju i nose sa sobom. Osim pranja veša, idealne su i za njegovo odlaganje kada je prljav.

Koriste se tako što prvo u njih stavite veš, zatim deterdžent i na kraju sipate toplu ili vruću vodu. Mešajte rukom dobrih pet minuta, simulišući pokrete mašine za veša - malo u jednu, malo u drugu stranu. Ostavite posle toga veš dobrih deset minuta da se kvasi. Onda ga isperite u svežoj vodi u sudoperi, potoku ili ispod tuša.

Pranje u sudoperi ili lavabou

Ništa novo što već niste radili u svojim studentskim danima, naročito ako ste živeli u domu. Prilično jednostavna metoda. Napunite sudoperu vodom, sipajte u nju deterdžent i ručno perite svoj veš. Ovo je jedna od popularnijih metoda među takozvanim ‘bekpekerima’. Ako u sudoperi nema čepa kojim možete da zapušite odvod, iskoristite čarapu koju bi najbolje bilo da umotate u plastičnu kesu.

Mašine za veš na kovanice

Reč je o samostalnim praonicama u kojima kovanicama pokrećete mašinu za veš koja onda odradi posao umesto vas. Takvih praonica ima širom sveta, naročito u estima koja su zanimljiva turistima. Ponekad je moguće pronaći ih u okviru hostela u kojem odsedate, a prednost koju imaju je da sve odrade umesto vas, većinom imaju i sušilice a ponekad će vas počastiti i WiFi internetom. Dodatna prednost je što u njima uvek možete da pronađete zanimljivo društvo.

Žene koje peru veš

Gospođe koje nude uslugu pranja veša ga operu, osuše i ispeglaju. Najbrži rok za koji dobijate svoj veš nazad obično je 6 sati, a po pravilu važi do 24 sata. Plaćanje se vrši prema kilaži, u pojedinim emstima čak možete da birate između sušenja u sušilici i sušenja na suncu.

Kako osušiti veš?

Oprati veš nije neka mudrost - najveći problem je osušiti ga u kratkom roku. Ako je dan sunčan i smeštaj u kojem odsedate ima mesto za sušenje veša na suncu, onda ćete ga osušiti u roku od par sati. Ali, ako vas prati loše vreme i nemate sušilicu pri ruci, to bi mogao da bude problem. Jedan od trikova je da u suvi peškir zamotate mokar veš. On će upiti višak vode i tako omogućiti da se veš što pre osuši. (punkufer.hr)