Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Najlepše evropske metro stanice

Magazin / Vesti
Objavljeno 11.12.2014

Kada je London 1863. dobio prvu podzemnu železnicu na svetu, istovremeno je stekao i jednu od najlepših stanica u Evropi.

Vožnja prvim metroom verovatno nije bila naročito udobna, a ni zdrava, budući da je ventilacija bila veoma loša. Međutim, ubrzo je postalo jasno da će mnogi gradovi uskoro morati da ih imaju. 

Do sredine dvadesetih godina 20. veka Pariz, Madrid, Berlin i Milano dobili su sopstvene podzemne železnice, koje su postale i lepše od londonske. Moskva im se pridružila 1935. a sada ima jedan od najprometnijih metro sistema na svetu budući da prevozi više od 6,5 miliona putnika dnevno. 

Predstavljamo vam još neke od najimpresivnijih metro stanica na svetu. 

Toledo, Napulj, Italija 
Toledo stanica otvorena 2012. godine nalazi se na dubini od pedeset metara, a njen projekat inspirisan je svetlošću i vodom. Rad Roberta Vilsona nazvan “Svetlosne ploče” osvetljava hodnike stanice i čini je jednom od najlepših u svetu.

Westfriedhof, Minhen, Nemačka
Otvorena 1998. ova stanica dobila je pravi izgled tek tri godine kasnije. Ona je ulepšana sa 11 ogromnih svetlosnih instalacija koje celu atmosferu farbaju u nijanse plave, žute i crvene.

Komsomolskaja, Moskva, Rusija
Komsomolskaja stanica uređena u baroknom stilu, sa istorijskim mozaicima i velikim lusterima na plafonu, podseća na džinovsku plesnu dvoranu. Otvorena je 1952. kako bi sprečila zagušenja na prometnim sasobraćajnim čvorištima. Inače, Staljinov ratni govor 1941. inspirisao je stvaranje njenih mozaika.

Olaias, Lisabon, Portugal
Lisabon je 1998. bio domaćin Svetskog sajma, kako bi se proslavilo 500 godina portugalskih inovacija. Metro je sagrađen kako bi prevozio 11 miliona posetilaca tokom sajma, a njegova stanica je bajkovito mesto koje i danas važi za pravo umetničko delo.

Westminster, London
Londonska podzemna železnica je prva na svetu, ali je stanica na Vestminsteru otvorena svega nekoliko dana pre novog milenijuma i izgleda sasvim futuristički. Beton i nerđajući čelik u njenom dizajnu više ističu njenu funkcionalnu lepotu, nego što privlače pažnju velikog broja putnika.

T-Centralen, Stokholm, Švedska
Centralna stanica u Stokholmu nalazi se iznad zemlje i izgleda ka prosečan tranzitni sistem. Međutim, od pomalo dosadnog ulaza, enterijer se menja sa svakim korakom u koloritu i obliku, a kada putnici stignu do plavo bele platforme, znaju da su sišli pod zemlju.

Bockenheimer Warte, Frankfurt, Nemačka
Pokušavajući da se njegovo delo razlikuje od minimalistički osmišljenih frankfurtskih stanica, arhitekta Zbignjev Peter Pininski nadmašio je sam sebe fantastičnom skulpturom na ulazu u Bockenheimer stanicu. Prolaznici njegovo delo smatraju ili zabavnim ili šokantnim, ali gotovo nikad nisu ravnodušni prema njemu.

Fosteritos, Bilbao, Španija
Pre manje od 20 godina, metro u Bilbau je bio treći najveći u Španiji. Ulazi od zakrivljenog stakla na mnogim njegovim stanicama nazvana su od milja “Fosteritos” ili “Mali Fosteri”, prema njihovom kreatoru Lordu Fosteru. Providne strukture propuštaju veliki deo dnevne svetlosti, a noću i same svetle.

Palais Royal, Muzej Luvr, Pariz
U tako lepom gradu kao što je Pariz, nekonvencionalni ulaz na stanicu i dalje se ističe. Završena je 2000. kada je pariski metro napunio 100 godina i neko bi rekao da će biti neprimetna zbog lepote Luvra i fantastične klasične arhitekture u okruženju. Međutim, u ovom slučaju, stanica je dodala pravu dozu neobičnog šika.

Admiraltejskaja, Sankt Peterburg, Rusija
Najnovija metro stanica u Sankt Petersburgu dokaz je da klasični i moderni dizajn mogu funkcionisati u harmoniji. Stanica je počela sa radom 2011. a njeni zakrivljeni plafoni i blago osvetljenje odlično se slažu sa platformama sa lukovima od tradicionalnog mermera.

Plac Wilsona, Varšava, Poljska
Sovjeti su napravili neke od najlepših metro stanica, ali je ova koja je sagrađena 2005. i dobila ime prema američkom predsedniku Vudrou Vilsonu, pokazala da i kapitalistička Poljska ima šta da ponudi.

Staromestska, Prag
Sve stanice na praškoj A liniji zaslužuju mesto na listi najlepših u Evropi zbog neobičnih metalnih zidova tunela, ali je Staromestska svakako najčešće fotografisana. (CNN)