Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Idealne destinacije za jesenji city break

Magazin / Vesti
Objavljeno 15.09.2017

Da li znate koja su evropska odredišta odlična za priuštiv city break? Navodimo samo neke od razloga zbog kojih bi valjalo da i tokom jesenjih meseci posetite...

Beč... koji treba obići makar samo zbog šarma kojim zavodi iz prve, a koji se pojačava kako duže boravite u njemu. Na kratku ili temeljnu posetu, bez obzira koliko puta ste bili pre toga - gotovo da je bezgranično bogatstvo koje valja doživeti i to tokom čitave godine. Svakako je to najizdašniji grad kada su u pitanju kultura i muzika, uz živopisnu mešavinu kul kafića i barova, galerija i prodavnica, kao i uličnih tezgi.
 
Berlin... Još od pada čuvenog zida, grad je radio na tome da pruži najviše podsticaja kako bi prerastao u kulturni i kreativni centar Evrope koji zaista nudi po nešto za svakoga. Poznat kao stecište hedonista i hipstera (žurke traju danima umesto satima, a startap scena raste eksponencijalno) takođe je istorijski magnet (grad je bio u žiži tokom turbulentnog 20. veka), ali i porodično izletište sa obiljem zelenih oaza poput prostranog Tiergartena, Grunewald šume na jugu i ostalih atrakcija kao što su igrališta, zoološki vrtovi i namenski dečji muzej.
 
Prag... Treba osetiti puls grada koji ima najupečatljiviju transformaciju u "novoj" Evropi. Lako zaboravljamo da je pre 20 godina Češka istupila iz Čehoslovačke koja se raspala zajedno sa Gvozdenom zavesom. Vrhunski kancelarijski prostor sve poznatijih softverskih kompanija, blještave modne radnje sa modelima, užurbani biznismeni - svi zajedno smešteni usred fantastično obnovljene barokne arhitekture koja krasi kaldrme Starog grada.
 
Solun... Drugi najveći grad Grčke, glavni grad grčke Makedonije i kotao pretapanja kultura. Razlog dolaska je jednostavan - vibrantan vikend na primorju. Solun je grad koji čeka da bude otkriven dok uživate u čuvenom grčkom običaju - ispijanju frapea koji je nastao u ovom gradu. Nezaboravne su gradske večeri u kojima ste okruženi morem, kao i jutarnje šetnje sa pogledom na luku koja oduzima dah.
 
Rim... Naslednik Večnog grada je dom izvanrednih atrakcija poput Bazilike svetog Petra, Panteona, Foruma i Koloseuma. Kombinacije istorije, kulture, arhitekture i, naravno, gastronomije, dovoljan su razlog za posetu. Neoklasični spomenici uz obalu reke Tiber samo su uvod u beg za vikend u kompaktni istorijski centar.
 
Istanbul... Nikad bolje vreme da ga posetite pošto su tamošnji prevoznici i ugostitelji snizili cene nakon pada prometa od turizma 2016. godine. Uz devalvaciju turske lire, moći ćete da dobijete više za svoj novac. Čuvene atrakcije su sada manje posećene te ćete u njima moći uživati natenane i bez gužve - da li ste takvima mogli zamisliti Aja Sofiju, Topkapi palatu, Plavu džamiju...? Pravi je trenutak da se vratite (ili prvi put dođete) u mirišljave bazare, zabavne četvrti, prodavnice, galerije, bioskope i klubove sa muzikom uživo na bosforskom Zlatnom rogu.
 
Amsterdam... Kratak odmor uz najbolja krstarenja kanalima i scenske šetnje uz štandove sa najmirisnijom hranom. Potpuno renovirana tri velika muzeja (Rijksmuseum, Van Gogh, Stedelijk) ponovo su otvorena i rade punom parom. Možda je trenutak da doživite plesni festival koji se održava od 15. do 19. oktobra (znan i kao "najveći klupski festival na svetu) ili Noć muzeja 1. novembra. Dan-dva je sasvim dovoljno da se obiđu znamenitosti, od spomenika Starih majstora, preko hip kafića, pa sve do pijaca, a sve to u okrilju izvrsne mešavine arhitekture 17. veka i urbane avangarde.

Tagovi:    poseta    obilazak    odmor    gradovi    urbano