Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Da li ste za leto u Berlinu?!

Magazin / Vesti
Objavljeno 09.07.2015

Ako je moguće da vam je dosadilo letovanje na peščanoj plaži na nekoj letnjoj destinaciji - provedite leto u Berlinu!

Plažu i suncobran sve više turista zamenjuje posetom nemačkoj prestonici.

Ležaljka, pesak pod prstima, senka palme - slike su letovanja koje se mogu doneti upravo iz srca bivšeg Rajha i, kako ocenjuju turisti svetske metropole - Berlina! Bogata ponuda atrakcija, muzeja i baškarenje kraj reke Špre gotovo da razbija stereotipe godišnjeg odmora i čine leto na asfaltu primamljive za mlade, a po istom cenovniku kao onih kraj mora.

Na 1.270 kilometra od Beograda leži prava kulturna baština, kako u muzejima, tako i na ulici. Tipični bavarski obrok, kobasice i pivo, odmenili su azijska jela, turski kebab, južnoafričku kuhinju, koje su donele pridošlice čineći pravu mešavinu egzotike sa prstohvatom nemačke discipline i reda. Besprekorna organizovanost prevoza, obeležene ulice i prijatni stanovnici učine svaki kutak grada od 6 miliona ljudi dostupnim, pišu Večernje novosti.

Za ljubitelje klasike i istorije, čuveno Ostrvo muzeja u centru prestonice ima čak pet riznica blaga. Nacionalna galerija, Pergamon muzej sa relikvijama i čitavih gradova prvih civilizacija, Istorijski nacionalni muzej, Bode muzej skulptura, smešteni u monumentalnim građevinama upotpunjuju panoramu reke Špre sa impozantnim Berlinskim domom.

Pesak i ležaljke u centru grada

Prestonica Nemačke nije zaboravila ni ljubitelje prirode - nesagledivi parkovi idealni su za piknike, pa i sami Berlinci uživaju tokom vikenda u obroku pod otvorenim nebom, a svaki put se može naći novi i lepši krajolik. Tu je i najveći i najbolji zoološki vrt u Evropi, u kom su životinje smeštene u skoro izvornom staništu.

Na suprotnoj obali nalazi se interaktivni moderni muzej DDR, koji oživljava život istočne Nemačke od najsitnijih detalja istorije prosečne nemačke porodice, do čitavog uređenja pod palicom komunizma. Niz stare evropske arhitekture nastavlja se bulevarom Unter der Linden, oko Brandenrburške kapije, Bundestaga, a ako se zamakne ka južnom delu, osvanjivaju ostaci Berlinskog zida na Čarlijevom čekpointu. Uz njega bezbroj zanimljivih kafića i restorana, a jedan upravo nudi plažu na asflatu - koktele pod palmama, sa sve peskom po ležaljkama, koje od gradske vreve razdvaja visoka ograda!

Od strogog centra grada kao što je Aleksanderplac, potpuno druga slika čeka na Krojcbergu, u siromašnijoj četvrti. Oskudeva možda bolji standard stanovnika, pretežno došljaka u potrazi za poslom, ali ne i duša. To prepoznaju i mladi buntovnici, koji se sliju noću u ovaj deo grada, gde vrvi od pank mesta, alternativnog roka, pa i regetona. (novosti.rs)

Info
* Usluga po restoranima od 20 €
* Hrana u fastfudovima 3 do 4 €
* Račun za piće sa bakšišom i muzičkim dinarom 10 €
* Cena ulaznica za muzeje od 7 do 12 €
* Ostrvo muzeja za tri dana 22 €
* Karta za vožnju u trajanju od 2 sata 2,70 €
* Prevoz za nedelju dana 20 €
* Visina kazne za švercovanje 80 €
* Smeštaj je najpovoljniji u hostelima za jednu osobu od 200 €