Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Pobedite džet-leg - najbolji trikovi

Magazin / Saveti
Objavljeno 11.12.2014

Bez obzira na to koliko ste iskusni kao putnik, džet-leg ne možete izbeći i sa time morate da se pomirite. Ovaj, relativno nov pojam, pojavio se prolaženjem kroz vremenske zone brže nego što ljudski organizam može na to da se prilagodi.

Prema dr Geriju Zamitu, izvršnom direktoru Instituta poremećaja spavanja iz Njujorka, to su negativne promene u telu kada naš unutarnji sat prestaje da bude sinhronizovan sa stvarnim vremenom oko nas. 

Džet-leg je prolazan klinički sindrom koji se javlja kao odgovor na remećenje fizioloških bioloških ritmova i uobičajeno rezultuje simptomima kao što su umor, nesanica i drugi poremećaji. Telo ima prirodni 24 satni ciklus pod nazivom cirkadijalni ritam koji nam govori kada da jedemo i spavamo. 

Džet-leg nam poremeti 'unutrašnji zen' i to obično traje jedan dan ako putujete na zapad, i dan i po, kada putujete na istok Zemlje. A kako možete ublažiti simptome? 

1) Pokušajte da se unapred prilagodite 

Može biti zbunjujuće, ali prerasporedite svoje aktivnosti tri dana pre polaska. Na primer: pođite na spavanje sat vremena ranije svake noći i ustanite isto toliko ranije sledećeg jutra, i pokušajte da jedete u približno isto vreme u koje ćete jesti kada otputujete na odredište. 

2) Spavajte, spavajte, i još malo spavajte 

Spavajte koliko god možete. To vam je slično kao kad veverica skuplja orahe za zimu. Što ste više spavali pre leta, nedostatak sna će manje uticati na vas. 

3) Kafa 

Ako vaše putovanje traje kraće od 48 sati ne trošite vreme na prilagođavanje. Rešenje je kafa. Puno kafe. 

4) Kažite doviđenja alkoholu 

Iako je alkohol sedativ koji smo skloni da konzumiramo pre leta ne bi li nas malo opustio – on će u stvari simptome džet-lega učiniti još gorim. Osim dehidracije tu je i mamurluk koji svakako želite da izbegnete. 

5) Isto vredi i za kofein 

Ono što smo upravo rekli o kafi za kratke izlete - potpuno zaboravite u slučaju putovanja na veće udaljenosti. 

6) Jedite pametno 

Rezultati istraživanja su različiti kada je u pitanju hrana. Pa ćemo ići na sigurno i savetovati vam: Jedite zdravo! Jedni preporučuju salate i voće umesto teške avionske hrane, drugi preporučuju baš tu hranu, ali u ono vreme kada biste je jeli i kući. Ali neka istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane u neuobičajeno vreme ima za posledicu težu probavu... 

7) "Prosvetlite" se 

Ne, ne tako. Najbolje što možete da učinite za svoje telo kada putujete na Istok je da se izložite svetlu što je ranije i češće moguće. Kad putujete na Zapad, činite to u sumrak i tokom ranog dela večeri. Zbunjeni? Kad putujete na Istok, nosite naočari za sunce tokom leta kako biste smanjili intenzitet svetla. Kada stignete na odredište prepustite se jakom jutarnjem svetlu da što pre prilagodite telo na novo vreme buđenja. Uglavnom, srećan vam put i uživajte punim plućima.