Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Na putovanjima poštujte lokalne običaje

Magazin / Saveti
Objavljeno 10.12.2014

Kada se spremate za putovanje, posebno u zemlje gde nikada niste bili, ne bi bilo loše da znate koji su lokalni običaji, posebno u restoranu.

Japan: Štapići za jelo samo ispred sebe
Tako biste, na primer, u Japanu mogli izazvati pravi haos za stolom ako odložite svoje štapiće za jelo u pogrešnom smeru, jer ćete tim, zapadnjacima neprimetnim gestom, možda podsetiti Japanca na pogreb njegove bake, kaže Din Alen Foster, autor priručnika "Globalni bonton".

U njemu objašnjava pravila pristojnog ponašanja za stolom u 15 zemalja sveta i kako izbeći neprilike nepoznavanjem nečije kulture.

Zato u Japanu između zalogaja štapići treba da budu smešteni ispred onoga koji jede, paralelno s ivicom stola i nigde drugde, objašnjava instruktor kuvanja Mineko Takane Moreno. Stavljanje štapića uspravno u zdelici pirinča je najgore što možete učiniti jer se na tradicionalnim japanskim pogrebima zdelica pirinča s uspravnim štapićima stavlja kraj kovčega pokojnika.

Bez viljuške u ustima na Tajlandu
Dok jedete jelo s pirinčem, umesto da hranu ustima prinosite viljuškom, koristite je samo da bi je gurnuli u kašiku. Postoje izuzeci kod tradicionalnih jela iz severnog Tajlanda koja se jedu isključivo rukama.

Takođe, ako je samo jedna namirnica na tanjiru, tada se može jesti viljuškom, pod uslovom da to nije pirinač. Lila Punjaratabandu, slavna kulinarska blogerka kaže da je jesti hranu s rižom pomoću štapića nešto najgore što na Tajlandu možete učiniti.

Tamošnja kultura to smatra nepristojnim.

Indija: Koristiti isključivo desnu ruku
U južnoj Indiji levom rukom ne biste smeli ni dodirnuti tanjir. Razlog za to su verovanja da je leva ruka "prljava" jer se povezuje s telesnim funkcijama. Ako ste levak, slobodno se služite levom rukom, ali onda tokom obroka ne koristite desnu. Isto pravilo važi na Bliskom istoku i u nekim delovima Afrike.

U Gruziji je nepristojno pijuckati vino
Na onom što stanovnici Gruzije nazivaju "suprom", a što u prevodu znači "tradicionalno slavlje", vino teče u potocima. Pravilo je da ko god se nađe na proslavi, čašu vina treba da iskapi. Srećom, te čaše su srazmerno male, pa je poštovanje običaja utoliko lakše.

U Meksiku se takosi ne jedu nožem i viljuškom
Meksikanci smatraju da je jedenje takosa uz pomoć noža i viljuške smešno i snobovski. Takav običaj doživljavaju kao kad bi neko jeo hamburger srebrnim priborom za jelo.

U Italiji se kapučino pije samo pre podne
Neki Italijani kažu da im kapučino posle podneva remeti rad želuca, drugi ga vide kao lošu zamenu za obrok, pa tako nikad nećete videti Itlijana koji ga naručuje posle 15 časova ili posle obilne večere. Ako vam je potrebna doza kofeina, bolje rešenje je espreso.

U Britaniji se piće dodaje na levu stranu
U Engleskoj se vino porto prema tradiciji dodaje na levu stranu, jer su to mornari nekada radili za sreću. Zbog toga se smatra velikim gafom proslediti buteljku porta na desnu stranu, ali je i veliki propust ne dodati ga uopšte.

U Francuskoj se za predjelo ne jede hleb
Umesto da hleb jedete kao predjelo, jedite ga s drugom hranom, naročito sa sirom koji se poslužuje. Ono što se u gotovo svim tradicijama smatra nepristojnim je stavljanje kriške hleba na sam sto, a ne u svoj tanjir, ali je to Francuzima sasvim prihvatljivo.

U Kini se riba ne okreće
Iako ste se možda navikli da okrenete ribu nakon što je jedna strana pečena, to ne radite u Kini, a naročito ne u Hong Kongu. To je zbog toga što se okretanje ribe smatra nesrećom u Kini, a najpraznoverniji uopšte neće dodirivati donju stranu.

U Italiji ne tražite parmezan
Stavljanje parmezana na picu u Italiji je ravno grehu, a i mnoga druga tradicionalna italijanska jela s testeninom ne jedu se s parmezanom, već nekom drugom vrstom sira ili sasvim bez njega. Zato važi pravilo da ako vas ne nude, vi nemojte ni tražiti.

U Čileu se ništa ne jede rukama
Pristojnost za stolom je malo formalnija u Čileu nego u ostalim južnoameričkim zemljama. Zbog toga se tamo čak ni pomfrit ne jede rukama, već priborom.

U Koreji se čaša preuzima s obe ruke
Ako vam u Koreji piće u ruke daje neko stariji od vas, iz poštovanja bi trebalo da čašu preuzmete oberučke. Takođe, ne sme se jesti pre nego što najstariji muškarac u kući ne sedne da jede a ni napustiti sto dok svi ne završe obrok.

U Rusiji se votka ne odbija
Votka se u Rusiji uvek pije čista, pa čak i bez leda. Dodavanje bilo kakvih sastojaka smatra se zagađivanjem čistoće alkohola. Ako vam neko ponudi votku, smatrajte to znakom dobrodošlice koji se ne odbija.

Dok pijete kafu s Beduinima, šoljicu na kraju protresite
Tipično, svaki Beduin će vam dosipati kafu sve dok šolju ne zatresete dva do tri puta u ruci. To je znak da vam je bilo dovoljno.

U Brazilu pazite sa žetonima
U churrascarii, brazilskom restoranu sa odrescima, hrana se naručuje žetonima. Ako konobar izađe iz kuhinje s nečim što vam se sviđa, pazite da žeton koji se nalazi na vašem stolu bude okrenut sa zelenom stranom na gore. Ako ne želite da vam više donosi, okrenite crvenu stranu prema gore.