Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Leto: Pijte dovoljno vode

Magazin / Saveti
Objavljeno 30.07.2015

Tokom letnjih meseci, bez obzira da li ste otputovali ili ste u svom gradu, važna je hidracija, važno je da u organizam unosimo dovoljno vode.

Zdravstveni stručnjak Džoana Sakimura (Johannah Sakimura) govori o važnosti hidracije i o tome da je voda savršeno sredstvo hidracije.

- Potreba za hidracijom varira od osobe do osobe. Ona se zasniva na stepenu aktivnosti, vremenskim prilikama i telesnoj masi. U proseku može da vam treba 10 šolja dnevno ako dugo sedite, ali možda i mnogo više ako izlazite po vrućini. Vodite računa o tome da počnete dan dobro hidrirani, pijete vodu tokom celog dana a potom popijete čašu vode kad se vratite unutra. Hrana, kao i voda, ima važnu ulogu u hidraciji.

Sakimura kaže da se oko 20 odsto naših dnevnih potreba za tečnošću zadovoljava preko hrane koju jedemo. Zato je važno imati raznovrsnu ishranu. Zdrava ishrana može da pomogne da zadovoljite potrebe za tečnošću. Hrana kao što je lubenica, jagode, zelena salata i jogurt je takođe odlična za hidraciju.

Na kraju, Sakimura kaže da se sve svodi na to šta radimo kad je napolju toplo. Razumevanje funkcije znoja, znaka upozorenja dehidracije i šta raditi kad se ti znaci pojave su najbolji način da leto bude bezbedno i zabavno sve do početka školske godine.

Saveti o hidraciji na putovanju

Telo dehidrira tokom leta avionom zato što je vazduh u kabini suvlji (vlažnost od 10-20%) nego u prijatnom, udobnom unutrašnjem okruženju (vlažnost od 30-60%).

U ovim uslovima, mogu se uočiti simptomi dehidracije kože (ispucale usne, suve oči itd) a veća količina vode se gubi kroz disanje. Blaga dehidracija do koje dolazi tokom dugih letova je jedan od uzroka povećane viskoze krvi, što zauzvrat može da poveća rizik od tromboze dubokih vena kada se relativno mirno sedi tokom dužeg vremenskog perioda.

Kada se putuje avionom, stepen hidracije može da se održi ako se pije dodatnih 250 ml vode na sat pored redovnih potreba tokom mirnog sedenja.

Praktični saveti:
• Upoznajte svoje uobičajene potrebe za hidracijom i prilagodite ih mestu na koje idete i stepenu aktivnosti koje planirate.
• Što je vreme toplije i vlažnije i što je veći stepen aktivnosti, više vode je potrebno. Svoje potrebe za hidracijom možete da zadovoljite raznim napicima i hranom bogatom vodom.

Izračunato je da od ukupne količine vode koja je potrebna organizmu za uobičajno dnevno funkcionisanje 20-30% obično potiče iz hrane, a 70-80% od pića (svih vrsta, ne samo obične vode). Međutim, ovo može znatno da varira u zavisnosti od ishrane koju osoba izabere. Ako, na primer, više birate voće i salate, to može da vam obezbedi dodatnu količinu vode u ishrani. (Intertravel)