Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kako preživeti porodični odmor (a da ne izgubite zdrav razum)

Magazin / Saveti
Objavljeno 04.12.2014

Baka želi da obiđe muzej, suprugu zanimaju romantične večere, a decu ne zanima ama baš uopšte ovaj odmor, a pas... pas je pojeo čokoladu iz bakine torbe i sada povraća.

Putovanje sa porodicom je obogaćujuće, izazovno, iscrpljujuće i predivno iskustvo. Zato ovde prenosimo neke od saveta sa portala Lonely Planet kako da višegeneracijska porodica prebrodi putovanje, kako bi se jednog dana (nadamo se) srećni smejali gledajući foto-album.

Izbor destinacije za sve uzraste: najbolje je da navodite (ne i da kontrolišete) proces planiranja. Na primer, u Evropi ima svega - crkava i umetnina za ljubitelje kulture, šik restorana za one koji traže romantiku i infrastrukture da se niko ne izgubi (GPS). Možete da birate po temi. Na primer, tematski parkovi su sigurna luka jer centar za posetioce može da ugosti stare, aktivnosti mogu da zabave decu, dok prostranstvo može da pruži i romantični kutak u nekom od restorana.

Možete da navedete da cilj putovanja bude neki muzej koji u sebi slične odeljke (sa aktivnostima za decu, sa restoranom, sa turama za starije itd. i sl.). Kada putujete sa porodicom, treba odabrati poznatu atrakciju čija je reputacija prošla probu vremena.

Vreme za planiranje: ponekad treba i preuzeti kontrolu, ali svakako valja i prepustiti da se stvari razvijaju svojim tokom. Kada je destinacija već odabrana, može se desiti da su neke njene delove već obišli pojedini članovi porodice, te treba uskladiti među njima šta sad novo žele da vide. Ako je destinacija neki region, onda noćenja sa doručkom su odličan izbor - posle noćnog odmora i bogatog doručka - svako može da krene svojim putem i da sopstvenim tempom istraži znamenitosti okruženja u kojem ste se našli u tom trenutku.

Vreme na putu: naravno, kada ste bogato proveli dan, nameće se pitanje večere. Uglavnom se planiranje večere svede na planiranje naredne destinacije koju treba posetiti sledećeg dana. Ako nemate pristup internetu, nabavite štampane vodiče u kojima će svi članovi porodice moći da pronađu nešto za sebe. Svako treba da odabere za sebe svoj plan puta, ali na kraju, centralna figura mora da preseče da li i koliko su različiti planovi članova porodice sveukupno izvodljivi.

Saveti za preživljavanje: "Ovo više nije odmor. Ovo je potraga za zabavom. Biće vam zabavno i ja ću se zabaviti... svi ćemo se toliko zabavljati da će nam biti potreban plastični hirurg da ukloni naše osmehe!" (Klark V. Grizvold, "Porodični odmor").

Evo nekoliko ideja kako da smanjite tenzije:

1) Dogovorite reč posle koje će se svi smiriti. Ako postane i suviše napeto, viknite "paparaci".

2) Pustite da se razljute. Ako je neko ljut jer je propušten autobus, dajte toj osobi vremena (i prostora) da se smiri. Izvinjenje može da usledi posle toga.

3) Preuzmite krivicu. Nemojte da se žrtvujete, ali se ponekad i bacite na tu bombu ako se sprema da eksplodira.

4) Razdvoji i upravljaj, a ne zavadi i vladaj. Ljudima treba dati vremena izvan grupe. Dobre stvari dolaze u malim dozama, pogotovo kada je reč o porodici.

5) Sitna zadovoljstva: pobrinite se o sebi, pogotovo ako ste vođa grupe. Ako je kapetan nesrećan, kako li će se tek posada osećati?

6) Porodični zagrljaj. Posle svake rasprave - zagrlite se ili nasmejte ili poljubite. Ne zaboravite, stvarate uspomene (dobre, loše i ružne) i kada sve prođe, želećete da možete da se osvrnete na proteklo vreme kao na najbolje trenutke u životu.