Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Aerodrom: Poštujte pravila i izbegnite stres

Magazin / Saveti
Objavljeno 10.12.2014

Poznavanje pravila na aerodromu pomoći će vam da se ukrcate se na svoj let sa što manje stresa.

Osim što kroz njih svaki dan prolazi ogroman broj ljudi, aerodromi imaju i važnu ulogu graničnog prelaza za putnike iz najrazličitijih zemalja sveta. To ih čini mestima visokog rizika na kojima je čuvanje državne bezbednosti i sigurnosti putnika od najveće važnosti.

Zbog visoke koncentracije ljudi, u svako doba dana, aerodromi predstavljaju i potencijalnu metu teroristima, a tu je i naravno i opasnost od otmice aviona.

Od 11. septembra 2001. godine, većina zemalja je znatno pooštrila bezbednosne mere na aerodromima. Veliki broj provera i procedura koje treba proći pre ukrcavanja na let mnogim putnicima predstavljaju izvor brige i stresa, i zato treba biti dobro informisan o propisima pre nego što krenete na put.

Dođite ranije na aerodrom

Prema savetima većine aviokompanija, preporučljivo je da dođete na aerodrom barem dva sata pre polaska vašeg leta, iako će vam u mnogim slučajevima trebati i manje vremena. POsebno ako karte već imate, pa još i ako sa sobom ne nosite prtljag za koji su potrebne dodatne provere. Naravno, pazite da su vaše putne isprave, dokumenti i novac u svakom trenutku uz vas, da ne biste morali panično nešto od toga da tražite u poslednji čas. Pobrinite se da ste sve predmete koji ne smeju s vama u avion u ručnom prtljagu stavili u torbe koje idu u kargo deo aviona.

Među predatim prtljagom ne smete da imate predmete kao što su eksplozivi (npr. petarde), zapaljive tečnosti (razne vrste goriva, razređivači boje i aerosoli - izuzev onih za ličnu higijenu), radioaktivne supstance, otrovne i zarazne materije (npr. pesticidi i insekticidi), kao i oksidacijska sredstva i organske perokside (uključujući izbeljivače i setove za popravak karoserije automobila).

Što se tiče ručnog prtljaga, pravila su još stroža - uz prethodno navedene predmete, sa sobom nipošto ne smete da nosite bilo kakvo drugo oružje (tu se ubrajaju i replike oružja i sredstva za omamljivanje poput elektrošokera), oštre predmete (osim raznih vrsta noževa, tu se ubrajaju i makazice, grickalice za nokte i britve, kao i alati koji mogu poslužiti kao oružje), zatim tupe predmete koji mogu uzrokovati povrede (palice, štapove, skejtborde, opremu za borilačke sportove).

Sigurnost na prvom mestu

Zbog straha od tekućih eksploziva, SAD i Evropska Unija ograničili su i količinu tečnosti koja se sme uneti u avion, pa su mnoge države sveta takođe uvele slične propise - zato obavezno proverite kakva pravila važe na vašem polazištu i odredištu. Dok među svojim predatim prtljagom i dalje bez straha možete prenositi boce s tečnostima, budite oprezni u vezi sa ručnim prtljagom i količinama.

Tečnosti moraju biti upakovane u bočicama od najviše 100 mililitara i zapakovane u prozirne plastične kesice (kako bi lakše moglo da se proveri da li zadovoljavaju propise) zapremnine ne veće od jedne litre, koje možete nabaviti i na aerodromu.

Tečnostima se smatra i veliki broj proizvoda za ličnu negu - kreme, losioni, ulja, parfemi, sprejevi, paste, gelovi, aerosoli, pa i maskare za trepavice i sjajevi - zato pazite kakvu kozmetiku nosite sa sobom u torbici i na vreme izdvojite "nepoželjne" proizvode kako ne biste kasnije imali nepotrebnih problema.

Ipak treba reći da ovi propisi o tečnostima ne važe za proizvode kupljene u radnjama vazdušnih luka ukoliko iste ne otvarate nakon kupovine. Ako sa sobom u avion morate da unesete nekakav lek u tečnom obliku kašice za dete, i to je dozvoljeno ukoliko je to zaista neophodno, ali morate se obratiti aerodromskom osoblju kako biste dobili dozvolu.

Konfor, ali i oprez

Dok će sav vaš prtljag proći rendgensko skeniranje, i vi ćete pre ukrcavanja proći detektor metala pa ćete možda biti i pretresani. Zato je dobro da na sebi imate odeću koja se lako skida kao i cipele koje možete lako da izujete. Pravilo skeniranja obuće uvedeno je 2002. godine nakon što je Ričard Rajd, samopriznati član Al Kaide, uspeo da prokrijumčari eksploziv u avion sakrivši ga u cipelama.

Budite oprezni i s metalnim predmetima kako vam dodatne pretrage ne bi oduzele vreme - prebacite sve ključeve, elektronske uređaje, nakit i slično u ručni prtljag pre skeniranja, i dobro razmislite ako još negde na sebi imate biilo šta što bi moglo da "zazvoni", npr. kopču na kaišu ili metalne kapice na cipelama ili čizmama (kao u popularnim Martens čizmama). Ako iz medicinskih razloga imate u svom telu ugrađen bilo kakav metalni implantat, obavezno o tome obavestite aerodromsko osoblje. (Wish.hr)