Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Španija

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Španija je jugozapadna evropska država koja se graniči sa Portugalijom, Francuskom i Andorom, a ima izlaz na Sredozemno more i Atlantski okean. Madrid je glavni grad jedne od najlepših zemalja Evropske unije.

Više od 2.000 kilometara plaža, istorijsko i kulturno-umetničko bogatstvo, antikviteti, savremena umetnost, neverovatan noćni život, hrana, tradicija, sportski događaji - sve to i mnogo više privlači godišnje više od 50 miliona turista iz celog sveta. 

 

Južni i istočni deo Španije zapljuskuje Sredozemno more, sa nizom turističkih centara. Španska obala popularna je kod mladih zbog velikog broja klubova, diskoteka i barova na plaži, ali nudi i savršene uslove za porodični odmor. Balearska i Kanarska ostrva, koja pripadaju Španiji, privlače veliki broj turista.

 

Najveći gradovi su Madrid, Barselona, Valensija, Sevilja, Saragosa, Malaga (najsunčaniji i najtopliji evropski grad), Mursija, Palma de Majorka, Las Palmas i Bilbao, a značajni su i Granada, Korunja, Kordoba, Alikante i drugi. Raj za turiste je Majorka i Ibica, Tenerife, Marbelja, Ljoret de Mar, ali i Toledo. Ipak, broj 1 i 2 su Barselona i Madrid. Jedan od najboljih evropskih zabavnih parkova nalazi se u mestu Salou: Port Aventura ima najneverovatnije rolerkostere u Evropi.

 

Najvažniji aerodromi u državi su madridski Barahas (MAD) i Međunarodni aerodrom u Barseloni (BCN). 

 

Nacionalna blaga Španije su paelja, tapas i gaspaćo, a najbolja vina su u Rioja regionu. Simboli su korida i flamenko, a najpoznatiji Španci su Pikaso, Velaskez, Goja, Dali, Gaudi, Servantes i Lorka. Među najlepšim svetskim mestima i građevinama su i katedrala Sagrada Familija i park Gvelj u Barseloni, dvorac Alhambra u Granadi, velika džamija u Kordobi... Plaže i noćni život važe za najbolje u Evropi.