Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Slovenija

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Slovenija je primorska i podalpska država na jugu srednje Evrope, koja se graniči sa Italijom, Austrijom, Mađarskom i Hrvatskom, a ima i izlaz na Jadransko more.

Glavni grad Slovenije je Ljubljana. Ova država je članica Evropske unije. 

 

Najviši vrh je Triglav, najduža reka Sava, a najveća jezera su Bohinjsko i Cerkniško jezero. U pokrajini Kras nalaze se najveličanstvenije podzemne galerije u Europi, a to su Postojnska jama i Škocjanske jame koje su isklesale podzemne vode. Potonja se nalaze na Uneskovoj listi Svetske baštine.

 

Zbog različitog podneblja – mediteranskog na obali, alpskog u Alpima i na Karavankama, kao i panonskog na severozapadu zemlje – preporučuje se garderoba u skladu sa godišnjim dobom. Prosečna temperatura u julu mesecu kreće se oko 20°C, a prosečna januarska oko -2°C; međutim, u toku letu na moru može biti veoma toplo, a zimi na planinama prilično hladno.

 

Slovenija je prava vinogradarska zemlja. Veći deo Julijskih Alpi nalazi se u okvirima Nacionalnog parka Triglav. Na njegovim obroncima nalazi se Bled, poznat u čitavom svetu. Sa brojnim mogućnostima za rekreaciju, sa kongresnom dvoranom, kockarnicom i igralištem za golf, predstavlja pravi turistički raj. Bohinj je polazište za brojne planinarske pohode, a Bohinjsko jezero i Bohinjska Bistrica predstavljaju prave bisere za ljubitelje aktivnosti na vodi.

 

U bližoj okolini nalaze se skijališta, staze za trčanje na skijama, a postoje i mogućnosti za planinski biciklizam, paraglajding, sportsko planinarenje itd. Leti je Kranjska Gora privlačna zbog rekreacije i sportova u prirodi, a zimi zbog odličnih terena za raznovrsne oblike skijanja. Na obližnjoj Planici svake godine svoje snage odmeravaju najbolji skijaški skakači na svetu. Predeli u dolini Soče, smaragdne reke, Bovec, Kobarid i Tolmin, privlače kako one koji traže mir, tako i one koji žude za uzbuđenjima. Tu su na raspolaganju brojni sportovi na vodi, a u krajoliku se može uživati i uz pomoć paraglajdera, zmaja ili planinskog bicikla.

 

Na Pohorju postoje skijaški centri (Areh, Rogla, Kope), a pored toga se nude razuđene planinske staze namenjene posetiocima i ljubiteljima biciklizma i jahanja. Pohorje posećuju i ljubitelji padobranstva, letenja zmajevima i balonima, a i oni koji vole da otkrivaju prašumu i netaknute vode. 

 

Primorski gradovi Piran, Izola i Kopar pozivaju svojim srednjovekovnim izgledom.

 

Ljubljana je grad kulture, dom brojnih pozorišta, muzeja i galerija, a ponosi se i jednom od najstarijih filharmonija na svetu. To je grad koncerata i različitih priredbi, naučno i univerzitetsko središte i grad brojnih poslovnih susreta. To je, takođe, grad u kome u letnjim mesecima brojne kafane i restorani izlaze na ulice, na obale Ljubljanice i na trgove starog gradskog jezgra. Zbog svog geografskog položaja prestonica predstavlja i odlično polazište za otkrivanje izuzetno raznolikih lica i lepota Slovenije. 

 

Maribor je drugi najznačajniji grad Slovenije. Ponosi se najstarijim čokotom na svetu, koji već dobrih četiri stoleća raste u gradskom jezgru uz Dravu; pored reke je i slikoviti i dinamični Lent, poznat po međunarodnom multikulturalnom Festivalu Lent. Prostrani vinogradi, koji se sa kraja grada uspinju po mariborskim brežuljcima, isprepletani su sa više od 50 kilometara vinskih puteva. Na njima su posejane krčme i turistička seoska domaćinstva. Maribor sa kapacitetima za kongresnu aktivnost u hotelu Habakuk postaje i značajno kongresno središte Slovenije.

 

Sloveniju ćete najbolje upoznati ako je obilazite automobilom. U zemlju možete ući preko jednog od graničnih prelaza na granici sa Italijom, Austrijom, Mađarskom ili Hrvatskom, a možete i iznajmiti automobil u agenciji Intertravel. Putevi su dobri i jasno obeleženi, a uz puteve se nalaze odmorišta, ugostiteljski objekti i hoteli.