Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Peru

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Pored milion i skoro trista hiljada kvadratnih kilometara, Peru obuhvata i 200 nautičkih milja obale Pacifika, ali i polaže pravo

Pored milion i skoro trista hiljada kvadratnih kilometara, Peru obuhvata i 200 nautičkih milja obale Pacifika, ali i polaže pravo na 60 miliona hektara Antarktika. Glavni rad Perua je Lima.

Peru krasi jedanaest ekoloških regiona i 84 od 117 različitih "životnih zona" sveta. Velike varijacije predela su usled geografije koja pruža i bogatstvo resursa. Zemlja se može podeliti na tri glavna regiona (po visini): priobalni, planinski i džungla. Država ima oko 30 miliona stanovnika.

Peru je 1821. godine proglasio nezavisnost pod Hozeom de San Martinom, a proces oslobođenja je doživeo vrhunac 1824. godine pod Simonom Bolivarom, za vreme rata za nezavisnost. Ekonomski bum je započeo sa gvanom, pamukom i šećerom. Posle vojne diktature od 1970. godine, demokratska vlast je uspostavljena 1980. godine. Od 2000. godine Peru ima demokratsku vladu, a zemlja uživa ekonomski prosperitet.

Grad Kusko se od 1983. godine nalazi na Uneskovoj listi Svetske baštine i nalazi se u podnožju Anda. Ovo mesto je jedno od vodećih odredišta u zemlji, a Inke ga zovu "Sveti grad".

Maču Pikču se takođe nalazi na Uneskovoj listi Svetske baštine još od 1983. godine. Drevni grad na jugu Anda je glavna atrakcija Perua. Otkrili su ga 1911. godine istraživači iz SAD. Utvrda se smatra najneverovatnijim primerom pejzažne arhitekture u svetu. Maču Pikču se nalazi na vrhu planine koja gleda na dubok kanjon reke Urubamba koja protiče kroz tropsku džunglu. Peru ima i mnoga druga brojna poznata mesta od kojih se većina nalazi na Uneskovoj listi Svetske baštine.

Glavni aerodrom je Jorge Chávez International Airport (LIM).