Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Mađarska

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Kontinentalna država u srednjoj Evropi, Mađarska, graniči se sa Slovačkom, Ukrajinom, Rumunijom, Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom. Glavni grad je Budimpešta.

Članica Evropske unije nalazi se u Panonskoj niziji, a zbog geografskog položaja imala je veoma burnu istoriju. Česte su bile promene granica i državno uređenje a tokom srednjeg veka bila je važna politička sila i jedan od kulturnih centara na Starom kontinentu. Posle 1989. godine i napuštanja Istočnog bloka, Mađarska je počela da se razvija na svim poljima, a danas se svrstava u razvijene države. 

Mađarska je jedna od trideset najpopularnijih turističkih destinacija na planeti, sa više od 10 miliona poseta godišnje. Na njenoj teritoriji nalazi se najveći sistem termalnih izvora u svetu, drugo najveće termalno jezero (Heviz), najveće jezero Srednje Evrope (Balaton) i najveća stepska oblast u Evropi (Hortobađ). 

Dunav deli Mađarsku na pola, a među najvažnijim rekama su i Tisa i Drava. Ravnice Panonske nizije pokrivaju veći deo ove države, a najviši vrh je Kekeš (1014 m, Severne mađarske planine). Postoji deset nacionalnih parkova, od kojih su Agtelek i Hortobađ na Uneskovoj listi Svetske baštine. 

Najveći gradovi su Budimpešta (jedini milionski grad - skoro dva miliona građana), Debrecin, Segedin, Miškolc, Pečuj, Đer, Njiređhaza, Kečkemet i Stolni Beograd (drevna prestonica mađarskih kraljeva). 

Pored puteva (koji svi vode u Budimpeštu), Dunav je najvažnija turistička maršruta u Mađarskoj i svake godine je sve više marina i drugih turističkih sadržaja na njegovim obalama. Budimpešta je grad sa metroom, koji je posle londonskog - najstariji na planeti. Najveći aerodrom je budimpeštanski Međunarodni aerodrom "Franc List" (Feriheđ), udaljen od grada 16 km, a važan je i kao regionalni saobraćajni čvor. 

Najznačajnija kulturna dobra Mađarske su pored obala Dunava, Budimski dvorac i Andraševa avenija u prestonici, staro selo Holoke, kraške pećine Agteleka, Milenijumska opatija Panonhalma, ranohrišćanska grobnica u Pečuju, Nežidersko jezero, Tokajski vinogradi...