Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Lihtenštajn

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Kneževina Lihtenštajn je mala alpska država čiji je glavni grad moderan centar trgovine i međunarodnog bankarstva.

Kneževina je uspostavljena 1719. godine u okviru Svetog rimskog carstva i postala je nezavisna država 1806. godine. Do kraja Prvog svetskog rata je bila vezana za Austriju, ali je ekonomsko razaranje primoralo Lihtenštajn da sklopi carinsku i monetarnu uniju sa Švajcarskom.

Stanovnici su ponosni na svoju zemlju zato što nikad nije bila uvučena u fizički sukob ili vojni konflikt sa "neprijateljskom državom", te svoju zastavu vide kao steg mira.

Predeo je planinski, te veći deo stanovništva živi u dolini Rajne u zapadnoj trećini zemlje. Najviša tačka je Graušpic (2.600 metara), a površina koju zauzima ova zemlja je 2,5 puta veća nego ona koju zauzima San Marino (Lihtenštajn je 81 puta veći od Monaka).

Klima je kontinentalna sa hladnim i oblačnim zimama koje su često snegovite, te ova zemlja pruža idealne uslove za skijanje. Leta su sveža ili umereno topla, često oblačna i vlažna.

Pored Vaduca (glavni grad), vredi posetiti i Balcers (u njemu je prelepa crkva i spektakularni gotski zamak), Malbun (skijalište), Šan (najnaseljeniji grad u zemlji), Trizen, Trizenberg (grad se nalazi visoko u Alpima), Rugel (u njemu se nalazi prirodni rezervati retkih biljaka i životinja), Bendern (rodno mesto Lihtenštajna, 1699. godine), Šelenberg (grad sa Muzejom ruralnih domova) itd. Konfiguracija terena je, osim za skijanje, veoma dobra i za šetnje, (brdski) biciklizam, snoubording i sl.

Lihtenštajn je jedna od retkih zemalja koja nema međunarodni aerodrom, pa je najbolje putovati do Aerodroma Cirih ZRH), a onda odatle rent-a-car-om, autobusom ili vozom; do Lihtenštajna ima oko 150 kilometara.