Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kazahstan

Magazin / Drzava
Objavljeno 09.12.2014

Kazahstan je najveća centralnoazijska država proizišla iz Sovjetskog saveza. Ova zemlja je i deveta po veličini i dvostruko je veća od svih ostalih centralnoazijskih država zajedno.

Kazahstan je i jedna od najbogatijih zemalja ovog regiona zbog nalazišta nafte i gasa. Beskrajne stepe su samo jedna od karakteristika države-golijata.

Regioni: Almati, Sever, Pustinja Kazah, Altaj, Kaspijsko jezero i Centralne visoravni. Gradovi: Astana (Aqmola; drugi grad po veličini i glavni grad od decembra 1998. godine), Altirau (naftno sedište), Almati (najveći grad i do decembra 1998. godine glavni grad Kazahstana), Aktobe, Karaganda (industrijski grad), Šimkent (treći grad po veličini), Turkestan (drevni grad u kojem se nalaze tragovi persijske kulture).

Grad Pavlodar osnovan 1720. godine bio je zatvoren sve do 1992. godine kada je u njemu počela proizvodnja tenkova i vojne opreme. U ovom gradu se nalazi impresivna džamija i mnogi značajni pravoslavni hramovi).

Ostala odredišta: Aksu Žabagli (rezervat prirode), Altajske planine, Bajkonur (kosmodrom), Karkarali (nacionalni park), dolina Turgen, Kolsai jezera itd.

Usled hladnog i vetrovitog vremena, saune su veoma popularna mesta. Organizovanje provoda i druženja u saunama je svakodnevna pojava.

Moderni kompleksi su opremljeni karaoke mašinama, bilijarom i drugim zabavnim sadržajem.

Najveći međunarodni aerodrom je kod Almatija (IATA: ALA) kroz koji godišnje prođe više od četiri miliona putnika. Aerodrom je baza nacionalne avio kompanije Air Astana.