Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Jermenija

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Jermenija (Hayastan) je jedina zemlja koja je preostala, a da se nalazi na 3000 godina starim mapama Anadolije.

Bivša sovjetska republika se nalazi na Kavkazu, između Evrope i Azije, a dijaspora iz ove zemlje se nalazi širom sveta. Jermenija ima bogatu i drevnu istoriju i kulturu, a može se lako obići zahvaljujući gostoljubivosti većine stanovnika.Ž

Pet posto površine zemlje zauzima jezero Sevan, najveće jezero u planinskom vencu Mali Kavkaz. Brojni vrhovi i doline stvaraju mikro klime, dok se ka vrhovima smenjuju sušni predeli sa gustim šumama.

Iako su znakovi na putu mahom ispisani abecedom, engleski jezik nije toliko rasprostranjen. Ruski je ostao najvažniji strani jezik. Manastiri su primarna turistička atrakcija usled toga da je zemlja među prvima prihvatila hrišćanstvo (301. godine). Manastire vredi obići i zbog lokacije: većina ih se nalazi u okruženju neverovatnih prirodnih lepota (Tatev, Noravank, Haghartsin, Haghpat…). Manastir Ečmijadzina se nalazi na Uneskovoj listi Svetske baštine.

Regioni: Centralni, Sevan, Severni, Južni. Gradovi: Jerevan, Gjumri, Vanadzor, Dilidžan i dr. Prirodne lepote pružaju mogućnosti za šetnje, uspon uz stene, surfovanje jezerom, kampovanje, skijanje i sl.

Najveći aerodrom je Zvartnots International Airport (IATA: EVN) kod prestonice.