Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Izrael

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Izrael je mala ali raznolika zemlja na Srednjem istoku koja se nalazi na obali Sredozemnog mora i ima mali izlaz na Crveno more u zalivu Eilat (Aqaba).

Savremeni Izrael je oformljen 1948. godine, ali koreni državnosti sežu više hiljada godina u prošlost. Procenjuje se da su ostaci Neandertalaca sa ovih prostora stari oko 50 hiljada godina.

 

Proleće je najlepše doba za posetu Izraelu, kada je priroda u punom cvatu posle zimskih kiša. Pogotovo su lepe šetnje severnim krajolicima. S druge strane, ova vlaga smeta u Tel Avivu, glavnom gradu Izraela. Leti temperature dosežu neprijatan nivo. U Masadi su npr, šetnje moguće jedino pre podne.

 

Na severu je, pored temperatura, visok i nivo vlažnosti. Kako tokom leta nema padavina, vrele dane možete provesti na brojnim plažama. Kišna sezona dolazi tek sredinom jeseni, u oktobru, a tokom zime su padavine umerene, a na severu se ponekad zabeli od  snega.

 

Izrael ima brojne raznovrsne regione koji variraju od obala, planina, dolina, pustinja i sl. Jerusalim i Tel Aviv imaju sopstvene regione, a sama zemlja bi mogla da se podeli po sledećim oblastima: Galileja (Gornja i donja), Severna obala (zvana još i Zapadna Galileja), Priobalne visoravni (između masiva Karmel i Pojasa Gaze), Šefela (plodno brdsko zaleđe) i Negev - pustinja koja pokriva veći deo Izraela, uključujući i Ramon krater.

 

Pored pomenutih gradova, vredi posetiti Akru, Ašdod, Hajfu, Nazaret i dr. Takođe ne bi trebalo zaobići Bejt Šen dolinu, Nacionalni park Cezareja, Mrtvo more, Judeju itd. Čuvene su staze za šetnje i biciklizam (Izraelska narodna staza, Isusova staza, Staza Golanskih visoravni i sl.).

 

Čuveni praznici su Roš Hašana (Nova godina), Jom Kipur (Dan očišćenja/pomirenja), Hanuka (Praznik svetlosti), Dan sećanja i dr.

 

Međunarodni aerodromi su u okolinama Tel Aviva (TLV), Jerusalima (JRS), Hajfe (HFA) i Eilata (ETH).