Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Finska

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Rimski istoričar Tacit pominje pleme 'Fenni' u 1. veku pre nove ere koje čak i Vikinzi izbegavaju za trgovinu, ali i pljačku.

Sredinom 12. veka Švedska kreće u osvajanja i pokrštavanja ovih oblasti. Finska je od tada bila deo Švedske sve do 19. veka kada je postala Veliko vojvodstvo unutar Rusije. Oktobarska revolucija je olakšala finsku borbu za končanu nezavisnost.

Reljef Finske mahom čine nizije i blage visoravni sa brdašcima, a planine se mogu naći na krajnjem severu (Korvatunturi planinu Finci smatraju domom Deda Mraza). Finska ima oko 187 hiljada jezera koja zauzimaju oko 10% površine ove severnoevropske države. Uz obalu zemlje i u jezerima nalazi se više od 187 hiljada ostrva. Najseverniji delovi tokom zime su osvetljeni polarnom svetlošću, a tokom leta - ponoćnim suncem.

Klima je hladna, ali umereno (usled Golfske struje) s obzirom na geografski položaj. Retko kada zimi temperature na jugu padnu do -30 stepeni Celzijusovih (ali zato na severu mogu da padnu i ispod minus 40. podeoka Celzijusove skale). Tokom leta (kada se temperature kreću oko 20 stepeni Celzijusovih, retko kad do 30), Finci najviše vole da odu u kolibe i uživaju u sauni, plivanju, roštilju i pecanju.

Regije: Jug, Zapad, Istok, Sever (Oulu), Oland i Laponija. Gradovi: Helsinki, Jiveskile, Kuopio, Oulu, Vasa (u blizini Kvarken arhipelaga koji se nalazi na Uneskovoj listi Svetske baštine) i dr. Vredi obići Kauhava (najveći zabavni park), Levi (skijalište), Nuksio nacionalni park, finsku tvrđavu (Suomenlinna) koja se nalazi na Uneskovoj listi Svetske baštine itd.

Najveći finski aerodrom je Helsinki Airport (IATA: HEL).