Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Estonija

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Estonija je baltička država na severu Evrope i onima koji je posete nudi priliku da vide malu ali dinamičnu primorsku zemlju.

Prelepe plaže prekrivaju obalu Estonije, ali je sezona plivanja veoma kratka pošto Baltik i nije poznat po toplim vodama. Ovde su leta veoma kratka, a zime su veoma oštre.

Glavni grad Talin izgradili su nemački krstaši u poznom srednjem veku koji je odlučno očuvan i do današnjih dana. Posle sedam vekova nemačke, danske, švedske, poljske i r uske vladavine, Estonija je stekla nezavisnost 1918. godine da bi je SSSR pripojio 1940. godine. Ponovno sticanje nezavisnosti je usledilo tek po raspadu Sovjetskog saveza 1991. godine.

Po podacima agencije Eurostat, Estonija je jedna od članica EU sa najvećim rastom turista (30 posto u 2004. godini).

Klima je vlažna i primorska, a teren je mahom močvaran, sa nizijama na severu i brdskim krajolikom na jugu. Najviša tačka je na 318 metara nadmorske visine (Suur Munamjagi).

Uz obalu se nalazi više od 1500 ostrva(ca). Geografski gledano, zemlja se može podeliti na sledeće regione: Severni (najindustrijalizovaniji; sa 1/3 stanovništva; ovde se nalazi i glavni grad Talin čiji se Stari grad nalazi na Uneskovoj listi), Istočni (Toila se smatra među najboljim primorskim odmaralištima), Zapadni sa ostrvima (Pjarnu je letnja prestonica zemlje, a na ostrvima se nalaze i nacionalni parkovi) i Južni (Tartu je živopisni univerzitetski grad).

Najveći aerodrom u državi je kod Talina - Lennart Meri Tallinna lennujaam (IATA: TLL).