Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Crna Gora

Magazin / Drzava
Objavljeno 10.12.2014

Crna Gora je zemlja jugoistočne Evrope koja se graniči as Srbijom, Hrvatskom, BiH i Albanijom, a leži na obali Jadranskog mora.

Iako je Podgorica glavni i najveći grad, Cetinje ima status prestonice. Veći gradovi su Nikšić, Pljevlja, Bijelo Polje, Bar, Herceg Novi, Berane, Budva, Ulcinj, Tivat, Kotor, a navedeni primorski gradovi su i popularne turističke destinacije.

Crna Gora se rasprostire od visokih vrhova na granici sa Srbijom i Albanijom i širi se velikom ravnicom do Lovćena i Orjena koji se naglo spuštaju u Boku kotorsku. Planine Crne Gore spadaju u neke od najnegostoljubivijih terena u Evropi. Najduža reka je Tara, a značajne su i Piva i Zeta. Najveće je Skadarsko jezero, koje ima status nacionalnog parka, a postoje još četiri: Durmitor, Biogradska gora, Lovćen i Prokletije.

Ova zemlja ima razvijen turizam, pošto poseduje lepe plaže, planinski region na severu, bogatu kulturnu baštinu i dobro očuvanu prirodnu sredinu. Najpoznatije turističke destinacije su Sveti Stefan, stari grad Kotor (pod zaštitom Uneska), Boka kotorska, Budva, Ulcinj i Ada Bojana, Porto Montenegro, manastir Ostrog, Lovćen, Cetinje, kanjon Tare, kanjon Nevidio i Durmitor.

U Crnoj Gori održavaju se letnji festivali pop muzike Pjesma Mediterana (u Budvi) i Sunčane skale (u Herceg Novom).

Zanimljivosti:

  • Bokokotorski zaliv je najjužniji fjord na svetu.
  • Kanjon Tare je najdublji kanjon u Evropi.
  • Manastir Ostrog je jedno od najvećih svetilišta u svetu. Posećuju ga pripadnici svih veroispovesti.
  • Najstarije stablo u Evropi je maslina stara više od 2.000 godina u Baru. Obim njenog stabla je oko 10 m. Više od 1.000 godina ima većina od 100.000 maslina u barskoj opštini.
  • Mediteran dopire dotle dokle dopire maslina.
  • Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu. Površina Skadarskog jezera varira od 400 do čak 525 kvadratnih kilometara.
  • Sva planinska jezera u Crnoj Gori su ledničkog porekla i osuđena su na postepeno nestajanje.