Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Bolivija

Magazin / Drzava
Objavljeno 11.12.2014

Bolivija je 'južnoamerički Tibet' usled izdvojenosti zemlje na zapadnoj hemisferi, iako se Paragvajskom rekom može doći do Atlantskog okeana.

Bolivija je jedna od dve države Južne Amerike koja nema izlaz na more. Ova zemlja ima i najveći procenat autohtonog stanovništva.

U ovoj zemlji je najviše jezero na svetu po kojem se može ploviti (Titikaka, 3.805 metara nadmorske visine; delom je i u Peruu).

Zemlja se otcepila od Španije 1825. godine, a naziv nosi po borcu za nezavisnost Simonu Bolivaru. Godine posle tog događaja je obeležilo skoro 200 pučeva i kontra pučeva. Relativno demokratska civilna vlast je uspostavljena 1980. godine. Trenutni predsednik Evo Morales je inaugurisan na istorijskom arheološkom nalazištu (Tivanaku). Pravno gledano, glavni grad Bolivije je Sukre i u njemu se nalazi sudska vlast, dok je La Paz administrativni centar u kojem se nalazi sedište vlade.

Klima Bolivije drastično varira u zavisnosti od visine klimatske zone - od vlažne tropske do skoro suve i hladne. U većem delu zemlje zime su suve, a leta nešto vlažnija. Uprkos lokaciji u tropima, preporučljivo je nošenje tople odeće usled nadmorske visine, pogotovo u gradovima kao što je La Paz. Tri su regije u ovoj zemlji: visoravni (altiplano), podandska Bolivija i tropske nizije.

Vredi posetiti Amboro i Karasko, nacionalne parkove sa najraznovrsnijim biljnim i životinjskim svetom pored brojnih reka, vodopada, planina i kanjona. Čakaltaja i Uajana-Potosi su najviša svetska skijališta i najpopularnije planine za uspon. Dalje, tu je šest udaljenih gradova koje su osnovali Isusovci, Madidi nacionalni park, Noel Kempf Merkado nacionalni park i još mnoga druga mesta.