Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Azerbejdžan

Magazin / Drzava
Objavljeno 09.12.2014

Azerbejdžan je bivša sovjetska republika na Kavkazu (ponovo su stekli nezavisnost raspadom Sovjetskog saveza 1991. godine) na obali Kaspijskog mora, između Rusije i Irana, Gruzije i Jermenije.

Temperatura tokom godine je mahom umerena. Nacionalni prosek je oko 15 stepeni. Kavkaske planine štite Azerbejdžan od vazdušnih masa sa Arktika koje Rusiji donose oštre zime, dok Kaspijsko more štiti zemlju od vrelog  i suvog vazduha iz Centralne Azije tokom letnjih meseci. Zimske temperature se kreću od nultog do 15. podeljka Celzijusove skale u nižim predelima i u priobalju, dok na planinama temperatura može da iznosi i -20 stepeni.

Sneg je retkost u glavnom gradu Baku, ali je zato u njemu veoma vetrovito, kao u Čikagu, na primer. Južne šume su najvlažniji deo zemlje, sa obiljem kiša tokom kasne jeseni i ranog proleća. Zapadno-centralni deo obale je sa druge strane mahom suv.

Teren Azerbejdžana je raznovrstan: Kura-Araks nizija se nalazi ispod nivoa mora, a na zapadu se nalazi poluostrvo Apesheron koje ulazi u Kaspijsko more (koje je ujedno i najniža tačka Azerbejdžana: -27 metara nadmorske visine). Najviša tačka u  zemlji je Bazardjuzju (više od 4,4 km nadmorske visine). Zemlja ima osam regiona od kojih je najznačajniji Baku - politički, ekonomski i kulturni centar iz kojeg se nafta izvlači još od 1871. godine.

Vredi obići Atesgah ("Hram vatre") iz 16. veka, kompleks zaratustrizma u blizini grada Baku, zatim Devičansku kulu sa odličnim pogledom na grad, Kristalnu dvoranu, Stari grad, palatu Širvanšah i mnoga druga mesta.