Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Velington - Vetroviti grad

Magazin / Destinacije
Objavljeno 11.12.2014

Britanski istraživač Kuk se 1773. godine usidrio u zaliv koji je mapiran 1826. godine i nazvan Port Nikolson. Grad je 1840. godine nazvan Velington u čast vojvodi koji je podržao novozelandsku kompaniju u Engleskoj, a od te godine je započelo sistematsko naseljavanje Evropljana u naselje koje se pominje u usmenoj istoriji Maora još od 950 godine. Sedište vlade je iz Oklenda premešteno u Velington 1865. godine i to prevashodno zbog centralne gradske lokacije.

Velington je izgrađen na obali istoimenog zaliva i poznat je još pod nazivom Vetroviti grad. U okruženju su planine koje su dom i za brojne novozelandske umetnine i kulturne atrakcije. Glavni grad je poznat i po filmskom turizmu zahvaljujući filmovima "Gospodar prstenova", "Hobit", "Avatar" i dr, a ključna atrakcija je Ta Papa Tongareva muzej. Naravno, tu su i drugi brojni muzeji, galerije i ustanove kulture.

Veći deo grada se nalazi na zemljištu koje se uzdiglo nakon zemljotresa 1855. godine, a dodatne površine zemljišta su povraćene u godinama koje su usledile. Temperatura u gradu retko padne ispod 0 stepeni Celzijusovih tokom zime, a tokom leta retko pređe 25 podeok Celzijusove skale. Velington se nalazi na južnom vrhu Severnog Ostrva Novog  Zelanda.

Jezgro grada se nalazi pored luke, a predgrađa se šire u svim pravcima. Centralna poslovna četvrt (CBD) i susedno predgrađe Te Aro prostiru se ka jugoistoku. Istočno od Te Aro je planina Viktorija i Miramar poluostrvo. Ova brda i moreuz između njih su dom za brojna predgrađa. Vredne obilaska su gradska botanička bašta, žičara i mnoga druga mesta. Grad je dom za više od četiri miliona stanovnika i ima međunarodni aerodrom (IATA: WLG).