Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Valensija - šarmantni stari grad

Magazin / Destinacije
Objavljeno 11.08.2015

Valensija je šarmantni stari grad Starog kraljevstva Valensije koje je sada španska pokrajina.

Nalazi se na trećem mestu španskih, odnosno 15. mestu gradova EU po broju stanovništva (više od 1,8 miliona - grad sa okolinom) i važnosti.

"Grad kulture umetnosti i nauke" je bio domaćin "America's cup 2007 & 2010". Za ovaj grad se uvek govorilo da mu se zaleđe nalazi na moru - znamenitosti nisu blizu plaža te se i sam život nije preterano odvijao blizu obale.

Grad su osnovali Rimljani, a Mavri su ga držali od 8. do 13. veka, sa kratkim prekidom. Mavri koji su se preobratili u katoličanstvo su izbačeni iz grada 1609. godine. Tokom građanskog rada 30-ih godina 20. veka, Valensija je bila glavni grad Republike koja je na kraju izgubila od Frankovih snaga. Zanimljivo je da je staro korito reke Turije isušeno i pretvoreno u parkove i sportske terene.

Kao i većina evropskih zemalja, leto je naročito "tromo" u avgustu kada je većina stanovništva na odmoru. Tokom ovog meseca temperature se kreću između 30 i 40 stepeni Celzijusovih usled velike vlažnosti. Jesen je najbolja u septembru i oktobru kada i dalje postoje mogućnosti da se ode na plažu. Zima, uprkos blagim temperaturama, nije pogodna za sunčanje na plaži.

Čuveni festival "Fallas de San Jose" nezvanično najavljuje proleće. Tradicija seže do gradskih drvodelja koji su ložili vatre ispred svojih radnji, na ulicama i javnim trgovima, sagorevajući beskorisne stvari. Neizostavni deo svetkovine je svakako i vatromet.

"Grad umetnosti i nauke" je izgrađen na preusmerenom toku reke Turije i ima Planetarijum, Muzej nauke, IMAX bioskop, Akvarijum i Muzej umetnosti (izgrađen po nacrtima čuvenog arhitekte Santijaga Kalatrave).

Katedrala je posebno zanimljiva jer joj troje vrata potiču iz različitih perioda. Celokupno zdanje je mahom u gotskom stilu, ali se tu pokupilo malo i od renesanse, baroka neoklasicizma. Stara zgrada trgovaca svilom je na listi UNESKA i nedavno je renovirana. (Intertravel)