Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Talin - grad parkova i besplatnog interneta

Magazin / Destinacije
Objavljeno 11.12.2014

Talin je glavni grad Estonije i nalazi se na južnoj obali Finskog zaliva, oko 70 km južno od Helsinkija.

Krečnjačko uzvišenje ima kaldrmisane ulice i brojne srednjovekovne zgrade i prolaze. Donji grad se širi u podnožju brda, a još je okružen ostacima starih gradskih zidina oko kojih se nalazi niz uređenih parkova koji su savršeni za šetnje.

Centar Starog grada je odlično očuvan i nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine, a ovdašnje šire ulice su pretvorene u modne trgovačke zone, slične onima u Cirihu ili u Ženevi.

S druge strane, novi deo grada je izgrađen u tipičnom sovjetskom stilu, sa betonskim blokovima koji su prošarani zgradama od stakla i čelika, nastalim u postsovjetskoj eri.

Metropola je imala burnu istoriju, a danas u njoj živi više od 400 hiljada ljudi.

Pored srednjovekovnog Starog grada, vredi obići Viru kapiju (Donji grad), Raekoja trg, Raekoda gradsku većnicu, Toompea brdo, Katedralu Aleksandra Nevskog, Riigikogu (Parlament), Toomkirik (Crkvu svete Marije), Muzej okupacije, Gradske zidine i bivše sedište KGB-a.

Izvan uže gradske zone se nalaze Zoološki vrt, Muzej na otvorenom, Narodni muzej umetnosti KUMU, Narodna biblioteka Estonije, Bateri zatvor, TV toranj, Kalamaja četvrt, Roterman četvrt itd. Grad je bogat filmskim i muzičkim festivalima.

Nedaleko od Talina nalazi se aerodrom Lennart Meri Tallinna lennujaam (IATA: TLL).