Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

San Francisko - brdo do brda

Magazin / Destinacije
Objavljeno 11.12.2014

San Francisko je veliki grad Kalifornije i nalazi se u centru Bej erija (Bay Area), a poznat je po liberalnoj zajednici, brdovitom terenu sa tramvajima, viktorijanskoj arhitekturi, letnjoj izmaglici i kulturnoj raznovrsnosti.

U gradu sa širom okolinom živi više od sedam miliona ljudi. San Francisko ima 11 zvaničnih četvrti ali je najznačajnija ona koja nosi naziv po čuvenom mostu - Golden gejt (Golden Gate).

Klima u San Francisku je blaga. Zime su sveže i vlažne, a leta su topla i suva. Prosečna godišnja temperatura se kreće između 15 i 25 stepeni Celzijusovih. Letnju izmaglicu tokom dana oduva vetar koji duva ka moru.

Oblast je naseljavalo pleme (Yelamu) koje je bilo deo veće jezičke zajednice (Ohlone), a prvi Evropljani su došli 1776. godine u okviru španske Misije svetog Franje Asiškog. Ova teritorija je pripala Meksiku posle sticanja nezavisnosti od Španije 1821. godine, a 1846. je Kalifornija potpala pod Sjedinjene Američke Države. Zlatna groznica 1848. godine je dovela do velikog priliva imigranata i naglog skoka u broju stanovnika.

Godine 1890. je započeo projekat modernizacije i ulepšavanja koji je doveo do toga da se San Francisko sa ponosom naziva "Pariz Zapada". Međutim, 1906. godine su razorni zemljotres i požar koji je nastao zbog potresa sravnili veći deo grada sa zemljom (90% štete je, zapravo, nastalo usled vatre). Paradoksalno, grad je izveo najveće građevinske poduhvate (poput izgradnje Golden gejta, Bej bridža, ali i čuvenog zatvora Alkatraz) uoči Velike depresije 30-ih godina 20. veka.

San Francisko je ovekovečen u mnogim filmovima i televizijskim serijama (Zvezdane staze, Neš Bridžis, Prljavi Hari, Malteški soko itd.), ali i u brojnim knjigama. Vredi posetiti Kinesku četvrt, Oušen Bič, Telegraf Hil, Mišn, Pacifik Hejts itd. Pored mosta, poznato je i zdanje Palate primenjenih umetnosti u Prezidu, Transamerika Piramid itd. Brojni muzeji i parkovi upotpunjuju već bogatu ponudu grada.

Na dvadesetak kilometara od centra grada nalazi se Međunarodni aerodrom San Francisko (IATA: SFO) koji je glavna tačka za letove iz Severne Amerike do Azije. Posle aerodroma u Los Anđelesu, ovaj aerodrom je najprometniji na Zapadnoj obali i među 25 najprometnijih aerodroma na planeti.