Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Riga - grad kulture i budućnosti

Magazin / Destinacije
Objavljeno 11.12.2014

Riga je najveći grad baltičkih država i drugi po veličini na Istočnom Baltiku, a u njemu živi trećina populacije Letonije.

Riga ponovo prolazi kroz renesansu pošto se brojne stare zgrade obnavljaju kako bi Riga održala status jednog od najatraktivnijih gradova Evrope.

U gradu se nalazi najveća koncetracija "Jugendstil" arhitekture (nemačka secesija). Grad su osnovali 1201. godine nemački trgovci, kao bazu za Severne krstaške ratove. Tokom Hanzeatske lige, Riga je postala važno trgovačko čvorište Istočnog Baltika.

Zapadna Dvina deli grad na dva dela. Stari (srednjovekovni) grad se nalazi u centru grada, na istočnoj obali reke i okružen je prstenom zgrada iz 19. i ranog 20. veka. Posle ove arhitekture, sledi smeša dvospratnih kuća od pre Drugog svetskog rata i onda sovjetski blokovi visine od pet do 18 spratova među kojima se može naći i po koja fabrika i železnička pruga.

Za turiste su najzanimljiviji delovi grada oko obližnjeg Spomenika slobodi. Pešačke ture su najbolji način da se obiđu ove dve četvrti. Deo oko Starog grada je prepun zgrada izgrađenih u periodu 1860-1914 te tako liči pomalo na Berlin, Pariz ili Rim.

Trouglasti bastion je istorijski sistem utvrđenja Rige koji je služio za odbranu od ratnih brodova. Na trgu se nalazi Statua Rolanda. Gradska kuća je lepa za posmatranje spolja, ali nažalost ne može da se obiđe iznutra.

Vredi obići Crkvu svetog Petra, Crkvu svetog Jovana, Muzej porcelana, Muzej Sunca, Veliki esnaf, Mali esnaf, Kuću crne mačke, Vagnerovu koncertnu dvoranu, anglikansku crkvu Svetog spasioca, katoličku crkvu Svetog Jakoba, Riga zamak (Nacionalni istorijski muzej Letonije i Muzej strane umetnosti), Saborni trg (Katedrala Rige), Muzej Rige i navigacije, Parlament, Barutanu (Muzej rata), Muzej farmacjie, Lajma sat itd.

Riga je Evropska prestonica kulture 2014.

Na desetak kilometara zapadno od centra grada nalazi najveći letonski međunarodni aerodrom (Riga International Airport; RIX), baza avio kompanija airBaltic, SmartLynx Airlines i Wizz Air).