Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Rejkjavik - grad ledenih vetrova

Magazin / Destinacije
Objavljeno 11.12.2014

Najveći i glavni grad Islanda je dom za oko 200 hiljada ljudi i u njemu se nalaze brojne kulturne institucije i turističke atrakcije.

Rejkjavik je počeo da se razvija kao grad u 18. veku, a legenda kaže da je norveški moreplovac Arnarson na putu do Islanda bacao balvane u more i rekao da će se naseliti na onoj obali gde oni budu bili pronađeni. Istoričari se ipak oslanjaju na arheološke ostatke koji pokazuju da tragovi naselja na ovom prostoru potiču još od 871. godine. Najveća ekspanzija i modernizacija je usledila u periodu oko završetka Drugog svetskog rata, u vremenu kada su bili pod okupacijom Ujedinjenog Kraljevstva i SAD.

Vreme u Rejkjaviku je poznato kao nepredvidivo. U jednom trenutku je topao i sunčan letnji dan, a u narednom je vetrovit i kišni jesenji dan. Temperature nisu visoke tokom leta, ali ni ne padaju mnogo ispod nule tokom zime. Januar je najhladniji mesec i uglavnom ima snega, dok u decembru sneg ne pada ponekad ni za Božićne praznike. Vetrovi su česti, jaki i ledeni.

Atrakcije: Jezerce (Tjornin), Austurvolur, Klambratun, Botanička bašta, Videj, Dom kulture (u toku je kampanja da dospe na Uneskovu listu Svetske baštine) i još mnoge druge. Vredi posetiti Nordijsku kuću, Harpu, Narodno pozorište, Gradsko pozorište, Kulturne noći, filmske i muzičke festivale, izložbe i dr.

Na pedesetak kilometara jugozapadno od grada nalazi se najveći aerodrom na ovom ostrvu. Aerodrom Keflavík International Airport (KEF) baza je nacionalne avio kompanije Icelandair. Na tri kilometra od centra Rejkjavika smešten je Reykjavík Airport (RKV) koji uglavnom služi za domaće čarter letove kao i za letove između grada i Grenlanda ili Farskih ostrva.