Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Peking - grad svetskih atrakcija

Magazin / Destinacije
Objavljeno 09.12.2014

Peking je glavni grad najmnogoljudnije zemlje na svetu, a samo u njemu živi više od 20 miliona ljudi i drugi je po veličini grad u državi (Šangaj je na prvom mestu). Do formiranja republike 1911. godine, bio je sedište dinastija Ming i Ćing.

Grad se nalazi u ravnici, a klima je sušna. Samo tri brda se nalaze u granicama grada, od kojih je jedan park (Jingshan) koji leži severno od Zabranjenog grada, znamenitosti Pekinga. Glavni grad Kine je prepoznatljiv i po koncentričnim putevima koji se nalaze oko metropole i služe kao dobri orijentiri za snalaženje u gradu. Izvan ovih puteva se nalaze najposećeniji delovi Kineskog zida. Peking je 2008. godine bio domaćin Letnjih olimpijskih igara.

Peking ima ukupno 14 distrikta i 2 oblasti, a sam centar čine četiri distrikta. U prevodu, naziv grada znači Severni glavni grad. Na kontinentalnu klimu grada utiču monsuni, te su leta vrela i vlažna, a zime su suve i hladne. Grad je najbolje posetiti u septembru i oktobru tokom "Zlatne jeseni", pošto u proleće duvaju peščane oluje. 

Smog je najgušći tokom zime, a temperatura lako padne ispod 10 stepeni Celzijusovih, dok tokom leta može da skoči i na više od 35 stepeni Celzijusovih.

Znamenitosti koje vredi obići uključuju Tjenanmen trg, "Ptičje gnezdo" (Nacionalni stadion), Hram neba, parkove Beihai i Ritan, ruševine Stare letnje palate i Narodni muzej (Muzej palate, odnosno Zabranjenog grada; nalazi se na Uneskovoj listi Svetske baštine). Festival u hramu, Muzički festival i Izložba hrizantema su samo neki od bogatih događaja koje ne bi trebalo propustiti.

Grad ima i međunarodni aerodrom (IATA: PEK).