Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Oslo - i šume u gradu

Magazin / Destinacije
Objavljeno 10.12.2014

Oslo je najveći i glavni grad Norveške, ujedno i treći grad po veličini u Skandinaviji.

Procenjuje se da prvobitni tragovi naselja datiraju još iz 10. milienijuma pre nove ere, a sam Oslo je osnovan 1048. godine i postao je glavni grad 1300. godine (privilegije je izgubio za vreme Danske-Norveške).

Stari Oslo je progutao požar iz 1624. godine te je grad preseljen nekoliko kilometara zapadno, pod zaštitu tvrđave Akershus. Grad je promenio naziv u Kristijanija, a naziv Oslo je vratio 1925. godine.

Grad zauzima površinu oko 453 km2 i te je tako jedan od najprostranijih glavnih gradova sveta. Veći deo ovog prostranstva zauzimaju šume. Oslo je smešten u prirodnom amfiteatru - centar grada se nalazi blizu fjorda, a stambeni kompleksi se šire uzbrdo u sva tri pravca (iza stambenih kompleksa se nalazi pošumljena oblast Marka koju nastanjuju losovi, vukovi i ostala flora i fauna). Klima je blaga zahvaljujući Golfskoj struji, uprkos tome što se Oslo nalazi relativno blizu polarnog kruga.

Vredi obići Kraljevsku palatu (Slottet), zgradu Univerziteta, Operu, Katedralu, Staru pijacu (Kirkeristen), Gradsku većnicu, Akershus zamak, Holmenkolen (skijalište), zgradu Parlamenta (Stortinget), Nobelov centar za mir, Muzej kulturne istorije, Vikinški brod-muzej, Munkov muzej, Nacionalnu galeriju, Pomorski muzej, Kon-Tiki  muzej, Muzej nauke i tehnike, Telekomunikacioni muzej, Frogner park, Botanišku baštu, Dvorski park, Ekeberg, stare drvene kolibe itd.

Obližnji aerodrom je najveći i glavni državni (IATA: OSL), a povezuje Oslo sa 30 domaćih gradova i više od 110 svetskih destinacija. Godišnji promet je oko 23 miliona putnika a to svrstava aerodrom u 20 najprometnijih u Evropi.