Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Okland - grad jedara

Magazin / Destinacije
Objavljeno 10.12.2014

Maori su naselili teritoriju na kojoj je danas Okland (Auckland) pre više od 700 godina, a između 1600. i 1750. godine su na terasastim padinama vulkana izgradili naselja iza zaštitnih palisada.

Početkom 19. veka su počela prva naseljavanja Evropljana. Danas, Okland je najveća metropola Novog Zelanda, ali i Polinezije i dom je za više od milion ljudi što je skoro trećina populacije u državi. Okland je 25 godina, od 1840. godine, bio i glavni grad Novog Zelanda. Okland se često naziva gradom jedara zbog velikog broja jahti koje krase luku (Waitemata) i zaliv (Hauraki). Ovaj grad je prethodno bio poznat kao grad ugašenih vulkana (ima ih 48) koji su svojevremeno uticali na današnji karakterističan izgled predela Oklanda. Klima je umerena, te nema temperaturnih ekstrema tokom godine.

Razvijeni tramvajski sistem je uklonjen 1960. godine i zamenjen autoputevima, a postoji inicijativa da se zarad turizma obnovi rad tramvaja u dve oblasti. Redovne linije trajekta vode u obilaske znamenitosti poput istorijskog Devenporta (15 minuta) i brojnih ostrva pored luke. Odatle sledi obilje dobrih plaža, butika, vinarija i rastinja maslina, prevashodno na ostrvu udaljenom 45 minuta (Waiheke).

Takođe vredi posetiti Rangitoto, veliko vulkansko ostrvo koje se izdiže na istoku horizonta. Ako želite da se uspete na ovo ostrvo, ponesite dobru odeću i dosta vode pošto je leti često veoma vruće (a uvek možete da ga obiđete i autobusom). Uspon je moguć na mnogim od ovih vulkana, a okolina grada ne oskudeva u prirodnim atrakcijama.

Popularne oblasti na autobuskim rutama uključuju Ponsonbi, Njumarket, Parnel i mnoga druga mesta. Ratni memorijalni muzej ima dobru kolekciju ranih maorskih i evropskih naselja, a izgrađen je 1929. godine. U gradu se nalaze i mnogi drugi muzeji. Nebom Centralne poslovne četvrti (CBD) prevlađuje Nebeski toranj (Sky Tower) koji je opservatorija, restoran i telekomunikacioni toranj. Izgrađen je 1997. godine i visok je 328 metara.

Zimske bašte i Okland domejn park su među glavnim atrakcijama grada koji, naravno, ima međunarodni aerodrom (IATA: AKL).