Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Lajpcig. Grad muzike i burne istorije

Magazin / Destinacije
Objavljeno 22.09.2016

Posle političkih promena 1989. godine, zbog mirne revolucije, Lajpcig je dobio epitet "grad-heroj", što bi se moglo takođe odnositi i na muzičare, kapelnike i kompozitore, koji su ovde prisutni i popularni kao na nijednom drugom mestu.

Mora da u Lajpcigu ima nečega posebnog, pa vreme ovde protiče ravnomerno, po notama. I to sa pažnje vrednom tradicijom: od 1254. godine, kada se u pisanim dokumentima po prvi put pominje hor crkve Sv. Tome, jedan od najstarijih dečačkih horova u svetu, muzika se naprosto nastanila u srcima ljudi i u slavnim zidinama grada. Tako je i u koncertnoj dvorani Gevandhauz, sedištu Gevandhaus orkestra osnovanog 1743. godine, kojim je dugo vremena dirigovao Kurt Mazur, jedan nosilaca mirne revolucije.

Orgulje u ovoj koncertnoj dvorani su impresivne i sa 6.638 svirala stvaraju nezaboravan zvuk. Ili u predivnoj Operi, jednom od najstarijih muzičkih pozorišta Evrope, poznatoj po svom repertoaru koji obuhvata opere od baroka do moderne. Večno moderni su u Lajpcigu i Johan Sebastijan Bah, najpoznatiji kantor crkve Sv. Tome, kao i kompozitori rođeni u Lajpcigu, Rihard Vagner, Feliks Mendelson Bartoldi, koji je 1843. godine u svom gradu osnovao prvi nemački konzervatorijum ili Robert Šuman i Klara Vik, koji su kao muzičari i kao ljubavni par očarali grad. Stanovnici Lajpciga neguju i posebnu ljubav prema jednom od najstarijih kafea Evrope: kafe "Zum Arabischen Coffe Baum" od 1711. godine predstavlja omiljeno sastajalište mnogih duhovnih i drugih velikana.

Bah, Šuman, List, Grig, Vagner i drugi su rado pohodili ovo mesto. To im je bilo zajedničko sa Geteom i Lesingom, kao i sa Napoleonom i Avgustom Jakim. Siguran znak da je Lajpcig bio i ostao privlačan ne samo za muzičare i kompozitore, već za vrlo različite ljude.

Kada ste već u kafeu, obavezno bacite pogled na njegov treći sprat, na kome se nalazi vrlo lep muzej posvećen kafi i u kome se u 15 prostorija sa preko 500 eksponata predstavlja period od 300 godina saksonske istorije kafe i kulture. Međutim, ko poželi da nastavi put tragom veličanstvene muzičke tradicije Lajpciga, očaraće ga Muzej muzičkih instrumenata, u kojem se nalazi jedna od najznačajnijih zbirki te vrste u svetu i detaljan uvid u muzičku istoriju grada.

Ritam marševa i horovi potpuno drugačije vrste verovatno uopšte nisu zvučali kao muzika tadašnjem državnom rukovodstvu, kada su stanovnici Lajpciga 1989. godine najavili kraj bivše DDR. Na misama i okupljanjima u crkvi Sv. Nikolaja i okolo nje, u centru grada, oformio se pokret koji je u roku od nekoliko meseci naprosto srušio režim.

Jedan od razloga za to svakako je bila i činjenica da je sedište jedne od najozloglašenijih centrala omražene Službe državne bezbednosti bilo u Lajpcigu, u zgradi „Runde Eke”. Zanimljiva izložba dokumentuje rad obaveštajaca tajne policije Štazi - nimalo lepo, ali veoma bitno poglavlje novije nemačke istorije.

U daleku prošlost, tačnije, nekoliko stotina miliona godina unazad, vraća nas lajpciški zoološki vrt. Gondvanalend posetioce poziva na tropsko putovanje u jedan od geoloških perioda planete Zemlje, kada je južnom poluloptom dominirao super-kontinent Gondvana. Kada se vratite u sadašnjost, sasvim prijatna zabava bi mogla biti šetnja po tržnim centrima ili poseta kafićima.

Oko glavnog trga, u usnulim uličicama starog grada, u bogatim antikvarnicama i knjižarama, kao i u šik buticima i malim radnjama može se svašta pronaći. Nemojte se čuditi, ako vam u ušima odzvanja neka melodija - na kraju krajeva, u Lajpcigu ste. (germany.travel)

Tagovi:    lajpcig    nemačka