Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kito - sva godišnja doba u jednom danu

Magazin / Destinacije
Objavljeno 10.12.2014

Kito je osnovan 1534. godine na ruševinama drevnog grada Inka, a u njemu danas živi više od dva miliona ljudi i jedan je od prvih gradova koji je dospeo na Uneskovu listu Svetske baštine 1978. godine.

Grad leži između dva planinska masiva na visini od 2.800 metara (potrebno je nekoliko dana da se naviknete na ovu visinu). Uopšteno govoreći, grad je podeljen na tri dela: Stari grad (centar), južni i severni distrikt. Grad ima brojne trgove, manastire i crkve što je doprinelo nadimku "Kivot Amerike" usled bogatstva (post)kolonijalne arhitekture i nasleđa.

Sever Kita je moderno i zabavno mesto sa brojnim muzejima, parkovima, restoranima, noćnim životom i aerodromom (IATA: UIO). Klima grada je takva da ponekad sva četiri godišnja doba mogu da se izmene u jednom danu, stoga je preporučljiva topla odeća i obuća u večernjim časovima.

Kolonijalna arhitektura i umetnost, pri zalasku sunca pod Andima, mesto je sastajališta ukusa priobalnog regiona i Visoravni Anda. Morska hrana i tipična jela Anda se služe sa lokalnim pivom ili toplim tipičnim pićem "canelazo". Večernja šetnja uz tradicionalnu muziku poput "pasillo" pruža užitak pored već postojećih restorana i barova koji obogaćuju noćni život. Kito nudi raznovrsna mesta za posetu koja spajaju kulturnu tradiciju, istoriju i zabavu u modernom životnom stilu.

Vredi obići, između ostalog, Katedralu San Franciska iz 1570. godine, Muzej Centralne banke, Botaničku baštu i Dom kulture (Casa de la Cultura). Preporučljiva je pešačka tura kroz istorijski centar grada. Grad neguje ekoturizam i nudi ekskurzije do vulkana Pičinča (Pichincha), a svakako ne bi valjalo propustiti Park kondora ili Nacionalni park Kajambe Koka (Cayambe Coca). Na vodopadu Pahuma postoji mogućnosti spuštanja niz konopac.