Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kako provesti dan u Bolonji

Magazin / Destinacije
Objavljeno 26.06.2017

Crvena, pametna i masna! Zašto? Zato što su u Bolonji su fasade istorijskog dela crvene, zato što se ovde nalazi najstariji univerzitet zapadnog sveta i zato što je po restoranima hrana odlična!

Bolonja je jedan od najlepših italijanskih gradova u kojem je najbolje provesti nekoliko dana u šetnji ispod starih portika, jedući ukusan sladoled, ali najvažnije znamenitosti mogu da se vide i za jedan dan.

10.00
Pijaca Kvadrilatero je jedno od najznačajnijih obeležja grada, jer se na ovom srednjovekovnom mestu prodaju delikatesi ovog kraja poput parmezana, mortadela i tortelina. Nalazi se u uskim popločanim ulicama, a ovde može i da se doručkuje.

11.00
Trg Mađore je središte istorijskog dela grada. Turisti mogu samo da uzdišu koliko su građevine oko fontane Neptun lepe i da sa slatkom mukom odaberu u kojem će kafiću popiti espreso. Baziliku Svetog Petronija iz 1393. godine vredi videti, a crkva spada među najveće na svetu.

12.00
Najlepši pogled na grad dobijaju samo hrabri koji se popnu na vrh tornja Asinjeli. Ova dva tornja su obeležje Bolonje, a prema legendi svaki student koji se popne - neće završiti fakultet.

13.00
Do svetilišta Madone di San Luka stiže se prolaskom ispod 666 lukova portika koji štite građane od kiše. Takođe, ispod portika se najbolje gledaju gradske parade i manifestacije. Ispod portika može da se hoda čak 40 kilometara, a najstariji su iz 11. veka. Pažljiv šetač primetiće srednjovekovne, gotske, renesansne ili ukrase iz 19. veka. Svetilište se nalazi na vrhu brda odakle se pruža i lep pogled na grad.

14.00
Trg San Stefano je prelepo mesto ušuškano među ulice starog grada, a istoimenu baziliku obavezno treba videti, jer je napravljena od sedam crkava.

16.00
U Bolonji se nalazi najstariji univerzitet iz 1088. godine, pa ga obavezno treba posetiti. Najzanimljiviji je Teatro anatomiko, gde su studenti medicine radili autopsije. Sedišta u amfiteatru su veoma neudobna - da bi sprečili studente da dremaju.

17.00
Bolonja je bila deo Rimskog carstva, ali jedini dokaz za to se nalazi u biblioteci Sala Borsa gde se ispod staklenog poda vide ostaci rimskog grada.

19.00
U Bolonji se baš dobro jede. Ovde su izmislili mortadelu, parmezan, sirće balzamiko i špagete bolonjeze, koje treba probati u nekoj od tratorija. Mnogi restorani se nalaze na krovovima zgrada, pa zbog pogleda vredi platiti više. I sladoled je odličan, a jedna od najboljih poslastičarnica je đelaterija "Đani". (novosti.rs)