Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Jerevan - Ružičasti grad

Magazin / Destinacije
Objavljeno 10.12.2014

Jerevan je glavni grad Republike Jermenije i jedno od tri čvorišta Južnih Kavkaza, a u njemu živi više od milion ljudi.

U vreme Sovjetskog Saveza, grad je prošao kroz masovnu rekonstrukciju kako bi se postigao neoklasični utisak uz pomoć širokih avenija, kao što su one u  Parizu, Beču ili Sankt Petersburgu. Jerevan je postao poznat i kao Ružičasti grad usled boje kamena koji je korišćen za izgradnju, ali i kao simbol vatrenog duha omladine.

Kentron, gradski centar, odlikuje raznovrsna arhitektura, a preovlađuje "Beaux Arts". Centar prati cirkularni urbanistički plan sa dva čvorišta - veliki Trg republike i otmeniju Opersku četvrt - spaja ih pešačka Severna avenija.

Na vrhu Kaskadnih stepenica se nalazi spomenik Sovjetskoj pobedi u Drugom svetskom ratu. Pored njega se nalazi Kafesijan muzej sa bogatom kolekcijom savremenih umetnina i sa, verovatno, najboljom kolekcijom staklenih umetnina. Preko puta se nalazi Park pobede. Erebuni je četvrt na ruševinama istoimene tvrđave koja je nastala 782. godine p.n.e. Nor Nork je četvrt izgrađena u tipičnom sovjetskom, blokovskom stilu, ali kroz njega treba proći na putu do manastira Garni i Geghard.

Takođe vredi posetiti Abovijan ulicu, Trg slobode, Maštots aveniju, Matenadaran, Plavu džamiju, Pokrivenu pijacu, Glavnu železničku stanicu, Park ljubavi, Dečji park, Pevajuću fontanu, Parajanov muzej, Sarjan muzej, Nacionalnu galeriju umetnosti, Katogike crkvu, Katedralu svetog Gregora iluminatora itd.

Sam grad je stradao često u istorijskim sukobima i usled zemljotresa.

Kontinentalna klima utiče da su leta duga i vrela, a zime ledene. Vlažnost i padavine su niske tokom oba godišnja doba. Proleće nudi blago ali i vlažno vreme koje pogoduje travi na zelenim brežuljcima i brojnom divljem cveću. Jesen je najpopularnije godišnje doba pošto je tada vreme idealno, a pijace su pune sočnih i svežih plodova.

Na desetak kilometara od centra grada nalazi se Zvartnots International Airport (EVN) , najveći jermenski međunarodni aerodrom, koji je baza nacionalnoj avio kompaniji Air Armenia.