Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Dablin - grad Vikinga i piva

Magazin / Destinacije
Objavljeno 08.12.2014

Dablin je svojom vibrantnošću, noćnim životom i turističkim atrakcijama privukao međunarodne turiste kao jedna od najpopularnijih atrakcija Irske.

Dablin je pomalo nesrazmerno velik u odnosu na ostrvo - u gradu sa okolinom živi oko dva miliona ljudi - trećina stanovništva Irske. Centar je sa druge strane relativno mali i možete ga obići pešice.

Grad je osnovan 841. godine i tadašnje stanovništvo su mahom činili Vikinzi i keltska plemena. Danci osvajaju grad u 9. veku, a engleski kralj Henri ga osvaja u 12. veku. Posle građanskog rata u Engleskoj, Oliver Kromvel preuzima grad u 17. veku. Posle ulaska Irske u Ujedinjeno Kraljevstvo, Dablin je izgubio status koji je imao i povratio ga je tek sa osamostaljenjem zemlje 1922. godine.

Reka Lifej deli grad na dva dela - na severnom je O'Konel ulica koja je glavna pešačka zona ispresecana brojnim trgovačkim ulicama. U južnom delu su St. Stefens Grin, Grafton ulica, Triniti koledž, Saborna crkva Isusova, Katedrala svetog Patrika i brojne druge atrakcije.

Usled uticaja Atlantskog okeana i Golfske struje, Dablin odlikuje blaga klima. Nasuprot uvreženom mišljenju, u gradu nije nešto naročito kišovito (godišnje padavine su manje nego u Londonu). Zime su relativno blage u odnosu na kontinentalni deo Evrope pošto ovdašnje temperature iznose oko 5 stepeni Celzijusovih (mraz je uobičajen između novembra i februara). Snežne padavine nisu tako česte, ali zato jesu ledene kiše. Leta su takođe blaga - dnevne temperature se kreću oko 20 stepeni Celzijusovih. Nepogode sa grmljavinom nisu retkost u Dablinu.

Pored navedenog, vredi posetiti i "Chester Beatty" biblioteku, Dablinski zamak, Muzej pisaca, Zoološki vrt, Dabliniju i svet Vikinga, Opštu poštu i muzej pošte, groblje "Glasnevin" i još mnoga druga mesta. Možete uživati u pozorištima "Abbey" i "Gaiety", a svakako treba obići i Ginisovo skladište. Posmatranje Galskog fudbala pruža uvid u jedinstvene sportove koje je ovo ostrvo iznedrilo.

Dublin Airport (IATA: DUB) je najveći irski međunarodni aerodrom. Ova vazdušna luka baza je irske nacionalne avio kompanije Aer Lingus.