Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

City break - Niš

Magazin / Destinacije
Objavljeno 08.02.2017

Smešten na Nišavi, jedan od najstarijih evropskih gradova, Niš, treći je grad po veličini u Srbiji, posle Beograda i Novog Sada.

"Kapija istoka i zapada" ima oko 250.000 stanovnika, nalazi se na evropskom putnom pravcu - Koridoru 10 i predstavlja kulturni, privredni, administrativni, poslovni i univerzitetski centar jugoistočne Srbije.

Niš je povezan sa svetom iz godine u godinu sve značajnim i prometnijim srpskim aerodromom "Konstantin Veliki".

Dobrodošli u Vilin grad

Svaka priča o Nišu mora da počne legendom o Vilinom gradu.

Ukratko, prelepi grad početkom 3. veka pre nove ere osnovali su Kelti očarani lepotom predela. Grad je bio stalna meta napada okolnih plemena, pa su stanovnici zatražili pomoć bogova koji im poslaše vile. One nisu mogle da zaustave "ljudski bes i rušenje", ali su mogle da iznova grade grad.

Kad god bi ga neprijatelj porušio, vile su izlazile iz reke i obnavljale zidine, visoke kule, ulice i trgove. U znak zahvalnosti, Kelti su reku nazvali Vilina reka (Naisa), a svoj grad Vilin grad (Navissos).

Rimljani su ga kasnije nazvali Naissus, a Sloveni – Niš.

Istorija na dlanu

Savršen dan u Nišu počinje obavezno u Niškoj tvrđavi, na obali Nišave. Tvrđava i park prelepi su i istovremeno mistični, a restoran i galerije čine da poseta bude još prijatnija.

Turistički vodiči obavezno posetiocima grada pokazuju Spomenik Aleksandru Ujedinitelju i druge skulpure po gradu kao i praistorijski lokalitet Bubanj. Popularan je i obilazak centra Niša duž reke Nišave gde se može videti zgrada Banovine, Niška otvorena velika pijaca i cvetna pijaca.

Iako strašan spomenik, Ćele kula je jedinstven u svetu. Izgradili su ga Turci posle bitke na Čegru. Obilazak obavezan!

Arheološko nalazište Medijana trenutno se obnavlja, ali je tu stari deo grada poznat kao Kazandžijsko naselje, sa puno odličnih restorana i cafe barova.

Burek, parkovi i provod

Niš je poznat i po odličnom bureku, pa ne čudi što se tokom leta u ovom gradu organizuju čuveni Dani bureka.

Najprometnija pešačka zona je Obrenovićeva ulica u kojoj se nalaze najpoznatiji niški restorani, kafići i poslastičarnice. Tu je i glavni tržni centar, ali i najlepše zgrade Niša.

O nekoliko restorana i kafana sa tradicionalnim jelima i odličnim izborom vina nadaleko se priča (Sinđelić, Nišlijska mehana, Kod Brke, Mali podrum...).

Park Čair je popularan među Nišlijama tokom cele godine, jer su pored šetališta ovde smešteni brojni restorani i kafići, zbog čega deo ulice kraj parka zove "silikonska dolina".

Cela Evropa bruji o letnjem jazz festivalu Nišville, a ljubitelji dobrog provoda iz cele Srbije pa i okolnih zemalja dolaze i na manifestacije Nisomnia (electro, pop i rock festival), Filmske susrete (festival srpskih filmova) i NIMUS (festival klasične muzike).

Ne zaboravite da je nadomak Niša čuvena Niška banja i proverite zašto je jedna od najpoznatijih krilatica u Srbiji: Svi za Niš!