Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Astana - nestvarna prestonica

Magazin / Destinacije
Objavljeno 10.12.2014

Astana (Aqmola/Tselinograd) se nalazi na severu Kazahstana i, kao novi grad, prolazi kroz intenzivne građevinske radove - u ovom gradu međunarodne arhitekte stvaraju neverovatan spoj između sve malobrojnije sovjetske arhitekture i sve zastupljenije moderne.

Znamenitosti Astane prevashodno su dragulji savremene arhitekture. Bajterek kula je futuristički neboder koji nazivaju još i "Čupa čups" usled sličnosti sa poznatom lizalicom; zgrada visoka 97 metara nudi galeriju umetnosti, akvarijum, restoran i odličan pogled na grad. Kan Šatir je ogromni providni šator kapaciteta 10 hiljada ljudi.

Konstrukcija visoka 150 metara ima u osnovi elipsu obima 200 metara i zauzima površinu od 10 fudbalskih stadiona. Ovde se nalaze tržni centar, zabavni centar, trgovi i kaldrmisane ulice, čamci u reci, mini golf i restoran na plaži u zatvorenom, a prolazi i jednošinski voz sa nekoliko stanica.

Zimi temperatura u Astani često padne ispod 40. podeoka Celzijusove skale, ali ovde bude toplo usled sunčevih zraka koji prolaze kroz providan svod.

Među znamenitostima je i Predsednički mauzolej, Palata mira i pomirenja, zabavni kompleks Duman, Kazah Eli spomenik, Šabit palata, Palata nezavisnosti i dr. Grad je poznat i po Muzeju prvog predsednika Kazahstana.

Atamken mapa Kazahstana je muzej na otvorenom koji predstavlja čitavu zemlju u minijaturnoj verziji. Izložba zauzima skoro dva hektara sa više od 200 predmeta koji predstavljaju gradove, istorijske spomenike i sl. Akvarijum je jedinstven po tome što se nalazi čak 3000 km od okeana i ima više od 2000 morskih primeraka - 100 vrsta morske faune iz svih krajeva sveta.

Iako je glavni kazahstanski aerodrom u Almatiju, i Astana ima svoju vazdušnu luku (IATA: TSE) na petnaestak kilometara jugoistočno od centra prestonice.