Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Letovanje u Grčkoj: Nea Vrasna

Magazin / Destinacije
Objavljeno 24.07.2017

Mesto u regiji Sveti Đorđe, Nea Vrasna, ima čisto more, dugu peščanu plažu, šetalište kojim je spojena sa Asprovaltom i divne domaćine.

Od ove godine plaža je gotovo celom dužinom pokrivena ležaljkama i suncobranima koje možete da koristite ceo dan ako u nekom od kafića naručite kafu ili tost (tri evra), objavile su novosti.rs.

Dovoljno slobodnog mesta ima i za sve koji bi da prostru svoj peškir i otvore suncobran, a njega u radnjama uz plažu možete da kupite za šest do 8,5 evra.

Saobraćajnicama je odlično povezano sa centrima poput Soluna i Kavale, cene su pristupačne, a gastronomska ponuda odlična. Ovo je samo deo liste razloga zbog kojih je ta destinacija sve popularnija među srpskim turistima.

Tokom juna idealna je za miran odmor, dok jul, kao i u većini mesta, donosi veću gužvu i bogatiji noćni život za one koji to vole.

Kad stignete čini vam se da su prvo što čujete galebovi. Onda vas srdačnost domaćina razoruža i to je ono što u Nea Vrasni možete da očekujete na svakom koraku - osećaj da ste ovde stvarno dobrodošli i da će vam pomoći da se vrlo brzo odomaćite. Zato i ne čudi što je sve više srpskih turista koji se godinama vraćaju ovom letovalištu.

Turistima su na raspolaganju tri velika marketa i mnoštvo manjih prodavnica u kojima su cene gotovo iste kao u Srbiji. Ulje je 1,2 evra, hleb 0,7, porodični sladoledi već od 1,4 evra, špagete od kilogram 0,8 evra. Meso je od pet do šest evra, a cene voća i povrća zavise, kao i svuda od kvaliteta, tako je paradajz od evro, paprika 1,4, trešnje i kajsije od 1,5 evra.

Pijaca je otvorena svakog ponedeljka i na njoj, bez preterivanja, ima svega. Brancin je osam evra, papalina tri, a orada 10 evra. Za kilogram maslina trebalo bi da izdvojite od 2,5 evra pa naviše. Pet litara kvalitetnog maslinovog ulja košta 25 evra.

Za one koji nemaju nameru da na odmoru isprobavaju svoje kulinarske veštine i odluče da se hrane u nekom od brojnih restorana, četiri osobe za obilan ručak ili večeru platiće nešto više od 40 evra. Giros se prodaje gotovo na svakom koraku, košta 2,8 evra, a mnogi kažu da je ovaj specijalitet grčke kuhinje među najboljima upravo u Nea Vrasni.

A, ko god je u prilici trebalo bi da poseti obližnji manastir Svete Lidije, u Asprovalti, koji je tokom ratnih i poratnih godina bio jedino utočište za stotine srpske dece.

Ta veza ostala je neraskidiva i danas, pa su mnogi Srbi posebno vezani za ovu svetinju.