Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Jedan dan u Budimpešti

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 31.03.2015

U Mađarskoj prestonici Srbi imaju svoju crkvu, pozorište. Krstarenje Dunavom, koji deli ovaj grad, košta 10 evra, atrakcija Park heroja.

Budimpešta je prelep grad, ali turisti iz Srbije vreme najčešće koriste za šoping i retko kada osete čari mađarske prestonice. 

Ovo je romantičan grad sa starinskim kafeima, art-nuvo zgradama i luksuznim kupatilima, pa pruža srednjoevropski nežni šarm ugodnog života, opuštenijeg nego u Beču. 

Danas u Budimpešti živi više od dve hiljade Srba. Oni su mahom potomci dalekih predaka iz “Čarnojevićevog jata” koji su se ovde doselili za vreme Velike seobe Srba 1690, ali ima i onih koji su u prestonicu Mađarske došli počev od devedesetih godina 20. veka. Srbi u Budimpešti imaju Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu sa Sabornim hramom Svetog velikomučenika Georgija. Postoje i srpsko zabavište, osnovna škola, gimnazija, pozorište... 

10.00 

Većina turista razgledanje počinje iz Budima. Najbolji način da se stigne do Budimskog zamka jeste vožnja žičarom iz 1870. godine, a vratiti se treba pešice. Najlepši pogled na Peštu pruža se sa Ribarske tvrđave, gde treba popiti bar kafu (ručak košta oko 15 evra). U “gotski” parlament, koji se odatle veličanstveno vidi, ne vredi ulaziti jer karta košta 24 evra, a vrhunac postavke je kruna Matije Korvina. 

11.00 

Budim je prelep deo grada, nepravedno zapostavljen, jer se u njemu nalaze jevrejski kvart, lepe katedrale, srpska crkva, zanimljiv buvljak... Ukoliko je dan lep, treba obavezno otići do dečje železnice, za koju vožnja košta šest evra i na kojoj, pored mašinovođe, rade i đaci. U Budimpešti se, inače, nalazi najbolji evropski Muzej železnice. 

13.00 

Pešta je srce grada, i tu je smeštena dobro poznata ulica Vaci. U njoj nema ničeg što već nije viđeno, pa je najbolje svratiti u “Žerbo kafe” i pojesti istoimene kolače. 

14.00 

Park heroja je zanimljiva atrakcija jer se u njemu nalaze spomenici iz vremena komunizma. Ipak, turisti sa istančanim ukusom vole da sa M1, jednom od najstarijih linija metroa u Evropi, odu do Trga heroja, gde su smešteni Muzej lepih umetnosti i Nacionalni muzej s najboljom avarskom kolekcijom. Preko puta se nalazi Ambasada Srbije. 

16.00 

Krstarenje Dunavom košta od 10 evra, i većina voli da se ovom rekom otisne uveče, jer grad prelepo sija. Međutim, kriza se i ovde oseća, pa je danju možda i lepše ploviti. 

18.00 

Carsko opuštanje može se doživeti u banji Gelert. Budimpešta se nalazi na podzemnom toplom jezeru, a ova banja u stilu secesije najlepše je kupatilo u ovom gradu. Ulaznica staje 15 evra. Druga zanimljiva banja je Sečenji (ulaz 13 evra), jer ima tri otvorena bazena s toplom vodom. 

20.00 

Interesantno je večerati u nadaleko čuvenom “Buda baru”. Veče treba nastaviti u “Simpla Kertu” ili bilo kom noćnom baru, jer je ovo grad sa čuvenom didžejing scenom. (Izvor: novosti; foto: Dennis Jarvis by flickr)