Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Domus Romane (Rim)

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 07.12.2014

Zahvaljujući svojoj dugoj i bogatoj istoriji, večni grad Rim je ogromno arheološko nalazište u kom i danas ima mnogo toga neotkrivenog.

Iako se po starosti nikako ne može svrstati u nove turističke atrakcije, Domus Romane ipak predstavlja nešto sasvim novo u turističkoj ponudi glavnog grada Italije. U pitanju su ostaci dve bogato ukrašene rimske vile stare gotovo dva milenijuma, koje su slučajno otkriveni tek 2007. godine, tokom građevinskih popravki temelja palate Valentini, izgrađene u 16. veku.

Jer, u vreme renesanse graditelji u Rimu su imali običaj da ostatke iz prethodnih perioda ispune zemljom i iskoriste ih kao temelje nove zgrade. Na taj način oni su, nesvesno, savršeno očuvali ostatke ove dve vile iz doba carskog Rima i olakšali posao savremenim arheolozima.

Posle tri godine strpljivog otkopavanja i konzerviranja, lokacija je 2010. godine otvorena za javnost i od tada privlači brojne putnike iz svih krajeva sveta. Silazeći uskim kamenim stepeništem oni ispod palate Valentini ulaze u jedan savim drugi svet. Već na prvi pogled vidi se da su to bile vrlo luksuzne vile, ukrašene šarenim mozaicima, mermernim podovima, gracioznim fontanama, stepeništem u duborezu i savršeno očuvanim kupatilom sa posebnim sistemom za grejanje vode.

Ipak, za razliku od ostalih, sličnih arheoloških nalazišta u Rimu, Domus Romane kao da je, zahvaljujući primeni moderne multimedijalne tehnologije, u potpunosti vraćen u život. Uz pomoć složenog sistema prigušenih svetala i prijatnom glasu stručnog vodiča, koji se kroz sve prostorije prenosi preko zvučnika, posetiocima je verno dočarana atmosfera od pre dve hiljade godina. (novosti.rs)