Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Akropolj i Partenon (Atina)

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 11.12.2014

'Grad na brdu', Akropolj u Atini, antičko je svetilište posvećeno grčkoj boginji Atini, zaštitnici grada Atine, u samom centru doline Atike. Akropolj je star oko 2400 godina i simbol je antičke Grčke.

Brdo je utvrđeno zidovima, a najlepši pogled na grad je kod hrama posvećenom boginji Niki. U svetilište se ulazi sa zapada, preko Bolove kapije. Zidovi su izgrađeni oko 13. veka p. n. e, kada je utvrđenje bilo centar Mikenskog kraljevstva, a tokom narednih vekova se dograđivalo unutar zidina. Najvažnije građevine su Partenon, Propilaja, Erehteon i hram posvećen boginji Niki. Tokom vekova svetilište je menjalo uloge - tu su se održavali religijski festivali, nalazio se trezor, vojno utvrđenje, verska stecišta...

U svetilištu se nalaze dela klasične grčke arhitekture, od kojih je najatraktivniji i najznačajniji Partenon. Smatra se da je Partenon vrhunac razvoja dorskog stila i trajni je simbol antičke Grčke i atinske demokratije. Njegove dekorativne skulpture su najvažnija dela starogrčke umetnosti. Partenon se ubraja i u najznačajnije svetske kulturne spomenike. 

Zanimljivo je da je Partnenon do 15. veka (pošto su Turci osvojili Grčku) bio korišćen kao džamija, a do tada je imao i minaret. Takođe, interesantan podatak je i da je lord od Elgina odneo iz Partenona neke sačuvane skulpture koje su kasnije prodate Britanskom muzeju u Londonu. Od 1983. Grčka pokušava da vrati skulpture sa Ostrva ali - bez uspeha. U Nešvilu (SAD, Tenesi) 1897. godine izgrađena je replika Partenona u prirodnoj veličini, dok Valhala - dvorana slave i časti kod Regenzburga (Nemačka, Bavarska) u širem smislu važi za repliku Partenona. 

Muzej Akropolja je smešten jugoistočno od uzvišenja Akropolja. U njemu se čuvaju arheološki eksponati po hronologiji nastanka od Arhajskog do Rimskog perioda. Najznačajnija je zbirka "Kora" - šest statua mladih devojaka sa karakterističnim arhajskim osmesima).

Najbolje vreme Akropolju za posetu je rano leto, pre podne ili kasno po podne.