Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Aerodrom Portela - Lisabon

Magazin / Aerodromi
Objavljeno 11.12.2014

Aerodrom Lisabon (Aeroporto da Portela; IATA: LIS) otvoren je 1942. godine u neutralnoj Portugaliji tokom Drugog svetskog rata, a Britanci i Nemci su odavde krišom prevozili ljude, što je opisano u popularnim filmovima od kojih je najpoznatiji 'Kazablanka'.

Na sedam kilometara od centra grada, lisabonski aerodrom "Portela" je najveći portugalski aerodrom. Tokom 2013. godine imao je 16 miliona putnika i kroz njega je prošlo više od 88 hiljada tona tereta. U funkciji su dva civilna terminala (T1 i T2) i vojni terminal (Figo Maduro Airport).

Za samo nekoliko minuta može se stići do željenog odredišta ili hotela zahvaljujući dobrom javnom prevozu (metro, taksi i kombi). Brojne svetske avio kompanije koriste usluge ovog aerodroma. Aerodrom je glavna luka za TAP Portugal (IATA: TP), kao i za regionalnu avio kompaniju Portugália (IATA: NI).

S obzirom da se nalazi u samom gradu, planirano je preseljenje aerodroma na lokaciju u Alkošete (Alcochete). Preseljenje je odloženo usled svetske finansijske krize, pa se deo prikupljenih sredstva ulaže u proširenje i unapređenje postojećih usluga i mogućnosti.

Od 1. jula 2014. uspostavljena je direktna linija Beograd - Portugal (TAP Portugal). (Foto: flickr by hom26)