Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Aerodrom Hamad - Doha

Magazin / Aerodromi
Objavljeno 11.12.2014

Međunarodni aerodrom Hamad (Hamad International Airport; DOH) nalazi se na samo četiri kilometra od Međunarodnog aerodroma Doha koji je služio Katar od 60-ih godina 20. veka.

Česta renoviranja i proširivanja Međunarodnog aerodroma Doha nisu mogla odgovoriti potrebama nacije. Pre desetak godina samo oko pet miliona putnika godišnje prolazilo je kroz aerodrom, a danas je ta brojka veća od 25 miliona!

Hamad je svojom veličinom, standardima i obimu posla nešto potpuno drugačije. Izgradnja je počela 2006. godine i veći deo posla je uključivao povraćaj terena od mora. Prve dve faze su se završile 2014. godine, a treća faza je u toku. Posle nje, kapacitet će umesto trenutnih 30 miliona putnika godišnje iznositi oko 50 miliona, a projekat Airport City omogućava razvoj dodatnih komercijalnih sadržaja poput tržnog centra, biznis parka i sl.

Na svakih sat vremena se obavi 100 sletanja i poletanja (tri aviona po minuti). Od dveju poletno-sletnih staza, zapadna je osma najduža na svetu (4.850 metara), a servisni hangar može da primi do 13 aviona istovremeno što ga svrstava u najveći na svetu. Ovaj aerodrom je prvi koji je namenski dizajniran za A380, a može da obradi 5.000 torbi po satu.

Sve na prostranom i očaravajućem Međunarodnom aerodromu Hamad podređeno je glatkom i gotovo neprimetnom protoku putnika. Mnoge zgrade su ukrašene vodenim motivima, a okolno drveće palmi zaliva se recikliranom vodom. Ostale znamenitosti uključuju kontrolni toranj koji je u obliku islamskog polumeseca i vidi se iz Dohe. Džamija, sa svojim minaretima, inspiriše putnike staklenom kupolom koja liči na kap vode.

Glavni terminal je dizajniran u ovalnom obliku kako bi se umanjio razmak koji putnici treba da pređu od ček-ina do ukrcavanja, od iskrcavanja do prodavnica, restorana i drugih objekata. Uprkos velikoj površini  (12 puta veći od aerodroma u Dohi) sve je pametno upakovano pod jednim krovom.

Aerodrom Hamad je baza avio kompanije Qatar Airways.