Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Iz Beograda do Velike jabuke: Air Serbia obavila prvi istorijski let za Njujork

Magazin / Vesti
Objavljeno 24.06.2016

Air Serbia, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, juče je uspostavila istorijski, transatlantski let između Beograda i Njujorka, koji će se obavljati pet puta nedeljno.

Dugo očekivani prvi let – JU500 – srdačno je dočekan u Njujorku, čime je ponovo uspostavljena direktna veza između Srbije i Sjedinjenih Država posle 24 godine.

Avion erbas A330, u jarkim bojama avio-kompanije i sa belim dvoglavim orlom na repu, dočekan je na Međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi u Njujorku tradicionalnim pozdravom "vodenim lukom" iz vatrogasnih topova nakon leta koji je trajao oko devet časova i trideset minuta.

Predsednik Nadzornog odbora Er Srbije i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, je izjavio: "Današnje sletanje na aerodrom JFK predstavlja veliki iskorak za Er Srbiju jer je to njen prvi dugolinijski let širokotrupnim avionom."

"Er Srbija je od osnivanja 2013. godine veoma napredovala i ulazi na tržište SAD sa vrhunskom ponudom proizvoda i usluga, za koju smo uvereni da će se putnicima veoma dopasti."

"Pored toga, Srbija postaje popularna destinacija za američke turiste, koja ih privlači brojnim atrakcijama, od čuvenog noćnog života u Beogradu, preko zimskog centra Kopaonik, do Vrnjačke Banje.”

Džejms Hogan, potpredsednik Nadzornog odbora Er Srbije i predsednik i generalni direktor Etihad ejviejšn grupe, je izjavio: "Uvođenje direktnih letova između Beograda i 'Velike jabuke' je veoma važno jer ističe dosadašnji napredak avio-kompanije, kao i snagu njene poslovne strategije."

"Pored toga, ovaj let pokazuje prednosti koje pruža grupacija Etihad ervejz partners, čije su članice pružile punu podršku ovom poduhvatu, kroz obuku pilota Er Srbije pri Alitaliji u Rimu, obuku kabinske posade za bezbednost i pružanje usluga na letu pri avio-kompaniji Etihad ervejz u Abu Dabiju, kao i time što je avion A330 nabavljen putem ugovora o lizingu sa avio-kompanijom Džet ervejz."

"Veoma nam je drago što vidimo avion Er Srbije na Međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi koji uslužuje goste koji putuju između Beograda i Njujorka.”

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, je izjavio: "Uspostavljanje letova između Beograda i Njujorka predstavlja kulminaciju višemesečnog napornog rada i ostvarenje naše vizije da postanemo najbolja avio-kompanija u regionu."

"Sa pet letova nedeljno našim avionom erbas A330, ova linija će ponuditi više od 133.000 sedišta godišnje, što predstavlja sjajnu šansu za razvoj turizma i poslovne saradnje sa obe strane Atlantika."

"Očekujemo veliku tražnju za letovima na ovoj liniji, naročito u pogledu porodičnih i prijateljskih poseta, jer procene govore da u Americi živi više od 200.000 stanovnika srpskog porekla, a taj broj se znatno uvećava kada se imaju u vidu pripadnici dijaspora drugih balkanskih naroda."

"Red letenja na ovoj liniji je osmišljen tako da našim gostima na dugim linijama pruži pogodne veze za putovanja preko Beograda do gradova širom Evrope, a s druge strane, u saradnji sa avio-kompanijom Amerikan erlajns i ostalim članicama grupacije Etihad ervejz partners, širimo domet svoje mreže iz Njujorka do, na primer, Čikaga, koji predstavlja važan centar za stanovništvo srpskog porekla u SAD.”

Letove će obavljati savremena letelica erbas A330-200 u konfiguraciji sa 254 sedišta, uz menije inspirisane srpskom kuhinjom, sedišta čiji se nasloni mogu u potpunosti oboriti i sisteme za zabavu na letu na svakom sedištu sa najnovijim filmovima, muzikom i TV emisijama na engleskom i srpskom jeziku.

Letovi iz Beograda su ponedeljkom, utorkom, četvrtkom u 7.30, kao i petkom i subotom u 12.55. Letovi iz Njujorka su ponedeljkom, utorkom i četvrtkom u 14.40, kao i petkom i subotom u 19.30. Navedena su lokalna vremena. (Intertravel)