Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Idealni gradovi za šetnje

Magazin / Vesti
Objavljeno 11.10.2016

Neki evropski gradovi jedino (najbolje) mogu da se upoznaju u toku šetnje.

Uske ulice, mali trgovi, zanimljive fasade, barokne palate, vitraži, mini-parkovi, tornjevi, tajni prolazi... Sva ova mesta propuštaju turisti koji idu u razgledanje u društvu vodiča ili autobusom sa otvorenim krovom.

Barselona, Put modernizma
Od Trga Katalonija do bolnice "Sant Pau" pruža se raj za ljubitelje secesije. Najlepši katalonski "art nuvo" može se videti kada se krene od Trga Katalonija preko Paseo de Garsija i stiže do mesta gde su najveća imena ovog pokreta iz 19. veka izgradila kontroverzne zgrade kao što su Morera, Amatler, Bataja i Mila sa kamenim fasadama i izuvijanim gvozdenim balkonima. Posetiti i Gaudijev muzej ili nastavite avenijom Dijagonala do nestvarnih Puigovih nordijskih dvoraca poput Kasa Makaje.

Berlin, Put zida
Vrlo je jednostavno pratiti put kojim je išao Berlinski zid ukoliko se krene sa trga Potsdamer i nastavi prema Milenštrase. Zid koji je delio istočni i zapadni deo grada je srušen, ali je ostavljena linija (noću osvetljena) od cigala koja prati putanju kojom je išao kroz ulice, dvorišta, zgrade... Putanja vodi pored kontrolnog punkta Čarli, spomenika Petru Fehteru (ubijen prilikom prebega), pored vrta Turčina Osmana koji je imao baštu u senci zida, pa sve do ostataka Zida sa muralima.

Pariz, leva obala
Ko krene sa mosta Pont nef (Deveti most) levom stranom ka 49. ulici, uživaće u fascinantnoj arhitekturi, ali i rimskim ostacima i najstarijim gradskim ulicama. Sa leve obale se najlepše vidi Notrdam (do čijeg se zvonika penju najhrabriji) i prolazi kroz kvart Il Sent Lui u kojem je lavirint kafića, butika, restorana. Dalje put vodi ka Latinskom kvartu, Sorboni, Panteonu, crkvi Sent Etjen... Šetnja se završava u rimskom amfiteatru koji su srušili varvari 280. godine.

Rim, Istorijski trgovi
Trg Navona je, naravno, polazna tačka, a ide se ka trgu Minerva, gde se nalaze Mikelanđelova mramorna skulptura Hristovog uspeća i Berninijev barokni slon sa egipatskim obeliskom. Da bi se video Karavađo, vredi otići do Trga Rotonde, a na kraju treba svratiti do Pjace Paće gde se nalaze ušuškane taverne, koje nisu skupe. (novosti.rs)