Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Zašto je more tako dobro po zdravlje

Magazin / Saveti
Objavljeno 28.07.2015

Šetnja uz more dobra je za pluća, jer omogućava udisanje mikrokapljica morske vode, koje nastaju od razbijanja talasa o obalu. Te sitne čestice soli u vazduhu, pune negativnih iona vodonika i minerala, putuju do najdubljih predela plućnih alveola, zbog čega lakše apsorbujemo kiseonik.

Morski vetar, ali i Sunce, aromatično rastinje uz obalu i prisutnost eteričnih ulja i minerala je razlog zašto morska klima ima povoljan uticaj na naše zdravlje.

Još se u davna vremena proučavao povoljan uticaj morske klime na zdravlje. Hipokrat se time bavio na svom rodom ostrvu - Kosu u Egejskom moru. Posmatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara, shvatio je da morska voda smanjuje rizik od infekcija i obnavlja ćelije.

Grci i Rimljani gradili su termalne banje na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid u petom veku pre Hrista, napisao je da "more leči sve ljudske boljke".

Francuski naučnik Rene Kvinton posvetio je život proučavanju morske vode i tako je, 1897. došao do zaključka da je ljudski organizam analogan morskoj vodi jer ima jednak sastav minerala. Objavio je "Morska voda, organski medij", u kojoj govori o hemijskoj sličnost krvne plazme i morske vode.

Morska voda ima identičnu pH vrednost kao zdrava ljudska krv, te sadrži minerale i elemente u tačnim razmerama koje su potrebne ljudskom organizmu.

U morskoj vodi su sadržani gotovo svi elementi iz prirode potrebni čoveku: natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum pa čak i srebro i zlato. Jedan od najvažnijih elemenata u tragovima iz mora je jod, ljudskom organizmu neophodan za proizvodnju hormona štitne žlezde, piše "Alternativa za vas".

More nam pomaže u lečenju bolova u leđima, problema s cirkulacijom, sportskim povredama, problema s kožom, psorijaze, išijasa.

Morska klima pomaže kod svih stanja povezanih s modernim načinom življenja poput napetosti i stresa, sprečava i leči bolesti srca i krvnih sudova, čisti i hidrira kožu. (vesti-online.com)